Πληροφορίες του γαλλικού Τύπου θέλουν τον γάλλο πρόεδρο να υποσχέθηκε, στη διάρκεια πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου, να εγκαταλείψει την πανοπλία του «Δία» – τον συγκεντρωτισμό και την αλαζονεία για την οποία έχει τόσο κατηγορηθεί – υπέρ εκείνης του Ηφαίστου, σιδηρουργού των θεών.

Διαβάστε επίσης: Έκκληση Μακρόν για ενότητα και υπευθυνότητα

Αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει στους Γάλλους ο Εμανουέλ Μακρόν και με το διάγγελμα που απηύθυνε τρεις ημέρες αφότου έχασε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λίγο πριν αναχωρήσει για τις συνόδους – διαδοχικά – της ΕΕ, του G7 και του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Τα μαθήματα της Γαλλίας

Αναφερόμενος στις κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν δήλωσε πως δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε τη μεγάλη αποχή ούτε «τα ρήγματα, τους βαθείς διχασμούς που διαπερνούν τη χώρα μας και αντανακλώνται στη σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης».

Το μήνυμα της αλλαγής

Διαβεβαίωσε πως άκουσε το μήνυμα αλλαγής της χώρας, αναγνώρισε πως διαθέτει πλέον μια σχετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πως «πρέπει να μάθουμε να κυβερνούμε και να νομοθετούμε διαφορετικά», «να οικοδομήσουμε συμβιβασμούς, εμπλουτισμούς, τροποποιήσεις, αλλά να το κάνουμε με απόλυτη διαφάνεια» και αυτό αφορά «όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Έπειτα από ένα διήμερο επαφών με τους εκπροσώπους όλων των μεγάλων κομμάτων, ο Μακρόν επισήμανε πως «οι περισσότεροι απέκλεισαν την υπόθεση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία άλλωστε στα μάτια μου δεν είναι δικαιολογημένη», όλοι συμφώνησαν όμως στην ανάγκη να αποφευχθεί ένα πολιτικό αδιέξοδο.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι εφικτή «η εύρεση μιας ευρύτερης και καθαρότερης πλειοψηφίας» – και πέταξε το μπαλάκι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να διευκρινίσουν, τις επόμενες ημέρες, το μερίδιο της ευθύνης και της συνεργασίας που είναι διατεθειμένα να πάρουν».

Διαβάστε επίσης: Τα 6 στοιχεία που κρατάμε από τις γαλλικές εκλογές

Με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν στηλώσει (προς το παρόν και επισήμως τουλάχιστον) τα πόδια, το σενάριο μιας σύμπραξης του προεδρικού στρατοπέδου μαζί τους μοιάζει να απομακρύνεται – το εναλλακτικό σενάριο θέλει τον Μακρόν να αναζητεί πλειοψηφίες κατά περίπτωση, για κάθε νομοσχέδιο ξεχωριστά.

Δηλώσεις ορισμένων μακρονιστών άφησαν να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να αναζητούνται ενίοτε και ακροδεξιές ψήφοι – η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν κατάφερε να εκλέξει 89 βουλευτές, εννιαπλάσιους από ό,τι διέθετε.

«Οταν χρειαζόμαστε πλειοψηφία και αν είναι καλό για τους Γάλλους, θα αναζητήσουμε αυτές τις ψήφους» δήλωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα η βουλευτής της Δημοκρατίας Εμπρός, Σελίν Καλβέζ.

«Υπάρχουν άνθρωποι στα δεξιά, στα αριστερά, στο κέντρο, στα άκρα. Εχουν δικαίωμα να βρίσκονται εκεί. Πρέπει να βρούμε μια αρμονία ώστε όλες αυτές οι ευαισθησίες να μπουν στη συμφωνία που είναι η δημοκρατία» δήλωσε από την πλευρά του ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο επικεφαλής του MoDem.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, λοιπόν, Κλεμάν Μπον ανέλαβε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση: «Θα είμαι απόλυτα σαφής, δεν μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία, ούτε καν ευκαιριακή, με την Εθνική Συσπείρωση. Δεν έχουμε κοινές ιδέες με την Εθνική Συσπείρωση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα