
Τον θάνατο σε ηλικία 87 ετών του ιταλού Leonardo Del Vecchio, ο οποίος έκανε περιουσία δισεκατομμυρίων με ορμητήριο ένα μικρό εργαστήριο οπτικών στα βουνά των Δολομιτών, δημοσιοποίησε η Corriere della Sera, σύμφωνα με το Bloomberg.
Περιουσία 25,7 δισ. δολαρίων
Μεγαλωμένος σε ένα ορφανοτροφείο του Μιλάνου, ο Del Vecchio μετακόμισε στην αλπική πόλη Αγκόρντο, βόρεια της Βενετίας, για να ανοίξει ένα μαγαζί, ξεκινώντας την επιχειρηματική του δραστηριότητα, που έμελλε να γράψει ιστορία, ως μικρός προμηθευτής εξαρτημάτων σκελετού σε τοπικούς κατασκευαστές γυαλιών.
Διαβάστε επίσης: Η μεγάλη κλοπή στην JP Morgan και τα Ray Ban
Μέσα από μια σειρά από εξαγωγές, η εταιρεία του, EssilorLuxottica, κατέκτησε την κορυφή. Αναδείχθηκε σε παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο. Παγκοσμίως αναγνωρισμένα ονόματα Ray-Ban και Oakley ήταν μεταξύ των δεκάδων επωνυμιών γυαλιών που αγόρασε ο Del Vecchio στο δρόμο του προς την κορυφή.
Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, η καθαρή περιουσία του ανερχόταν σε 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια την 1η Ιουνίου.
Κατείχε ποσοστό 32% στην EssilorLuxottica, τον γαλλο-ιταλικό κολοσσό γυαλιών που προέκυψε από τη συγχώνευση της Luxottica το 2018 με τον γαλλικό γίγαντα φακών Essilor.
Η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει σκελετούς για πολυτελείς οίκους όπως η Armani και η Prada, κατέχει «βαριά» brands, όπως η Ray-Ban.
Απασχολεί περισσότερους από 180.000 υπαλλήλους, δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο και ένας τομέας της δραστηριοποιείται στα είδη πολυτελείας και στην ιατρική τεχνολογία.
Η EssilorLuxottica είναι η κορυφαία εταιρεία λιανικής πώλησης γυαλιών στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός φακών οράσεως.
Ντροπαλός αλλά και συγκρουσιακός
Ντροπαλός και μυστικοπαθής από τη φύση του, ο Del Vecchio πέρασε δεκαετίες αποφεύγοντας μεθοδικά τα φώτα της δημοσιότητας.
Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του πρόσφατα ο μεγιστάνας ρωτήθηκε πώς έχτισε την αυτοκρατορία του. «Πάντα προσπαθούσα να είμαι ο καλύτερος σε ό,τι κάνω – αυτό είναι», αποκάλυψε το «μυστικό» του, συνοψίζοντας σε μια φράση τι ήταν αυτό που τον έφτασε στην κορυφή: «Δεν μπορούσα ποτέ να χορτάσω».
Εκτός από το μερίδιο στην EssilorLuxottica, είχε επίσης συμμετοχές σε ιταλικές χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως η Mediobanca SpA –ως μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό λίγο κάτω από 20%-, η Assicurazioni Generali SpA –ως ένας από τους κύριους επενδυτές της κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας της Ιταλίας- και η UniCredit SpA.
Στην επιχειρηματική του δράση συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή του στην ομάδα των επενδυτών που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να απομακρύνουν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Generali, Philippe Donnet, το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ στη Mediobanca, ερχόταν κατά καιρούς σε σύγκρουση με τον CEO Alberto Nagel για τη στρατηγική της τράπεζας.
Ο τελικός στόχος του μεγιστάνα, όπως είχε πει, ήταν να ωθήσει την EssilorLuxottica στην κατηγορία των εταιρειών με αξία άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (107 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ο ίδιος είχε πει ότι οι αψιμαχίες του στον χρηματοοικονομικό κλάδο ήταν αποτέλεσμα των υψηλών του στόχων. «Πρέπει να είσαι αρκετά γενναίος για να συνεχίσεις να κάνεις πράγματα, να προχωρήσεις», είχε δηλώσει.
Τα «πέτρινα» χρόνια και η άνοδος
Γεννημένος στις 22 Μαΐου 1935, ο Del Vecchio μεγάλωσε φτωχός στο Μιλάνο. Μην μπορώντας να φροντίσει τον γιο της, η μητέρα του, που έμεινε χήρα πέντε μήνες πριν γεννήσει- τον έστειλε σε ορφανοτροφείο σε ηλικία επτά ετών. Άρχισε να εργάζεται ως μαθητευόμενος σε έναν κατασκευαστή εργαλείων και βαφών στο Μιλάνο όταν ήταν 14 ετών.
Ο Del Vecchio μετακόμισε στο Αγκόρντο τη δεκαετία του 1960 και ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση κατασκευής σκελετών για γυαλιά. Ίδρυσε τη Luxottica το 1961 με 14 εργάτες σε γη που του παραχωρήθηκε δωρεάν στο πλαίσιο της πολιτικής τόνωσης της τοπικής οικονομίας.
Η Luxottica άρχισε να παράγει τα σχέδια με την υπογραφή της στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Στη δεκαετία του 1980, ο Del Vecchio άρχισε να αγοράζει εταιρείες στις ΗΠΑ. Το 1999, αγόρασε τη Ray-Ban προς 640 εκατομμύρια δολάρια.
Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ο Del Vecchio είπε ότι «έβαζε τη δουλειά πάνω από όλα τα άλλα», αφιερώνοντας λίγο χρόνο στα παιδιά του. «Το εργοστάσιο έγινε η πραγματική μου οικογένεια», είπε, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια προσπαθούσε να αναπληρώσει μέρος από τον χαμένο χρόνο με την πραγματική του οικογένεια σε κάποια από τα σπίτια που κατείχε.


Latest News

Ο Γιάννης Βάλβης, το χατ-τρικ με τις πολυεθνικές και τα νέα σχέδια
Ο Έλληνας των Καρπαθίων που κατέκτησε την Coca Cola και τη Lactalis επιστρέφει με νέο deal προχωρώντας σε στρατηγική συνεργασία με την PepsiCo

Νίκος Σταθόπουλος: Ο δεξιοτέχνης των deals
Ποιοι κλάδοι προσελκύουν τα private equity funds – Τι συμβαίνει με τις επενδύσεις

Πατάει γκάζι το ελληνικό τζιπ
Η ιστορία για την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού αυτοκινήτου που πήρε έγκριση

Ιουλία Τσέτη: Η οραματίστρια φαρμακοποιός που βγαίνει πιο δυνατή από τις κρίσεις
Επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ, καινοτομία και εξωστρέφεια η απάντηση στην κρίση από τον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη

Η φέτα από τον Αλμυρό που ταξιδεύει σε 40 χώρες
Η τυροκομική εταιρεία Ρούσσας, που εφέτος κλείνει 70 χρόνια ζωής, εξάγει πάνω από το 95% της παραγωγής της - Νέες επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ και είσοδος στα φ/β

Metaverse: Τριάντα χρόνια και 13 τρισ. δολάρια μετά, ο εμπνευστής του παίρνει ένα κομμάτι από την πίτα
Από το Snow Crash στο Lamina1 - Συνδυάζοντας τις σελίδες ενός βιβλίου με τη εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα

Τελευταίο αντίο σε έναν από τους πιο επιτυχημένους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες
Πώς η μικρή startup που δημιούργησε εξελίχτηκε σε κολοσσό στον χώρο του ιατρικού εξοπλισμού

Δωδώνη Παγωτά: Οι μνηστήρες, οι καραμπόλες και το κούρεμα
Ποιοι κατέθεσαν προσφορές - Βαρύ το φορτίο υποχρεώσεων και ζημιών της εταιρείας

Πώς ο Μασκ κατάφερε να αποκτήσει το Twitter
Το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης αναμενόταν να απορρίψει την προσφορά του CEO της Tesla, αλλά οι τραπεζίτες του χαρακτήρισαν την προσφορά δίκαιη και είπαν ότι η εταιρεία θα μπορούσε να δυσκολευτεί να φτάσει σε αυτή την τιμή μετοχής μόνη της

Πώς ο Γιώργος Γεράρδος έκανε την Πλαίσιο «future ready»
Ο διορατικός επιχειρηματίας πίσω από το success story της Πλαίσιο