Αμετακίνητος στην άρνησή του να δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παραμένει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόκειται να έχει τετ α τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία θέλει αποτελέσματα και όχι λόγια για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της, προσθέτοντας μάλιστα ότι πρόκειται να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την «κολλημένη» αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Απαισιοδοξία

Σε αντίθεση με την πολιτική ουδετερότητας που ακολουθούσαν επί δεκαετίες, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, έχουν αντιμετωπίσει την αντίθεση της Τουρκίας λόγω της υποστήριξης, όπως λέει, των σκανδιναβικών χωρών προς τους Κούρδους μαχητές που θεωρεί τρομοκράτες και για το εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις σκανδιναβικές χώρες και το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της και έχει ενημερώσει Φινλανδούς και Σουηδούς αξιωματούχους σε γραπτή μορφή για τις απαιτήσεις. Είπε ότι οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές και ότι θα μπλοκάρει τα αιτήματά τους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Μιλώντας πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου θα συναντηθεί με τους ηγέτες των Σκανδιναβικών χωρών και της Συμμαχίας για συνομιλίες σχετικά με τα αιτήματα ένταξης των σκανδικαβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο υποψήφιοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις ανησυχίες της Άγκυρας.

«Θα πραγματοποιήσουμε αυτές τις τετραμερείς συνομιλίες μαζί και θα δούμε σε ποιο σημείο έχουν φτάσει», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο.

«Δεν θέλουμε λόγια, θέλουμε αποτελέσματα», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκαν με Σουηδούς και Φινλανδούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για διαβουλεύσεις σχετικά με τα αιτήματα ένταξης στην ΕΕ. Τούρκοι αξιωματούχοι και δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη Μαδρίτη.

Συνάντηση με Μπάιντεν

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα εξηγήσει τη θέση της Τουρκίας στους συμμάχους στη σύνοδο κορυφής και σε διμερείς συναντήσεις. Πρόσθεσε ότι μίλησε με τον Μπάιντεν το πρωί της Τρίτης και ότι οι δύο τους θα συναντηθούν προσωπικά είτε αργότερα εντός της ημέρας είτε την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού προέδρου.

Είπε ότι στη συνάντηση θα συζητήσει το θέμα της προμήθειας από την Άγκυρα των αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία -που οδήγησαν σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ- και το αίτημα για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από την Ουάσινγκτον, καθώς και άλλα διμερή θέματα.

«Η πιο σημαντική μας συζήτηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το θέμα των F-16. Αυτό είναι ακόμα στο τραπέζι, αλλά υπάρχει μια τακτική καθυστέρησης εδώ», είπε.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε αργότερα ότι οι δύο θα συναντηθούν στη Μαδρίτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα