Για τέταρτη διαδοχική ημέρα «ψήνεται» το Τόκιο από τον ιστορικό καύσωνα που πλήττει την ιαπωνική πρωτεύουσα, μήνα Ιούνιο, με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει σε ύψη που είχαν να καταγραφούν εδώ και 150 χρόνια! Οι αρχές προειδοποίησαν ότι η ενεργειακή επάρκεια παρέμενε οριακή λόγω της αυξημένης ζήτησης με πιθανό ενδεχόμενο τις διακοπές ρεύματος.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική Αλλαγή: 7 στους 10 Ελληνες συμφωνούν να διατεθούν πόροι στις ΑΠΕ [έρευνα]

Ο καύσωνας έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές όπου η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι μεταξύ των βασικών ζητημάτων, βάσει των οποίων θα τοποθετηθούν στις κάλπες οι ψηφοφόροι.

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας: Το φετινό καλοκαίρι σπάει ρεκόρ και νεύρα

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει υποχωρήσει, ενώ από την άλλη, πολλοί πολιτικοί – συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη του Τόκιο – ζητούν μειώσεις στις τιμές του ρεύματος.

Έως και 36 βαθμούς Κελσίου

Οι θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα έφτασαν τους 35,1 βαθμούς Κελσίου έως τη 13.00 τοπική ώρα την Τρίτη, μετά από τρεις διαδοχικές ημέρες θερμοκρασιών που ξεπέρασαν τους 35 βαθμούς Κελσίου – το χειρότερο σερί καύσωνα τον Ιούνιο από τότε που άρχισαν τα αρχεία το 1875. Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι το θερμόμετρο θα σκαρφαλώσει στους 36ο C στο Τόκιο την Πέμπτη και στους 35ο C την Παρασκευή.

Σε ορισμένες περιοχές της χώρας ανακοινώθηκε η αύξηση των κρουσμάτων θερμοπληξίας που απαίτησαν νοσηλεία. Για δεύτερη μέρα, οι αρχές ζήτησαν από τους καταναλωτές στην περιοχή του Τόκιο να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια για να αποφύγουν μια διαφαινόμενη διακοπή ρεύματος.

Η αναλογία του ενεργειακού αποθέματος για το Τόκιο αναμενόταν να πέσει κάτω από το 5%, κοντά στο ελάχιστο όριο του 3% που εξασφαλίζει σταθερή παροχή ενέργειας στο Τόκιο και σε οκτώ γύρω νομούς. Η εφεδρική χωρητικότητα κάτω του 3% σημαίνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος ελλείψεων ηλεκτρικού ρεύματος και συνεπάγεται διακοπές ρεύματος.

Σήμερα Τρίτη, πάντως το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας δήλωσε ότι οι προβλέψεις έχουν βελτιωθεί ελαφρώς, αλλά παρόλα αυτά ζήτησε από τους καταναλωτές να μην κάνουν σπατάλες με τη χρήση ενέργειας.

Εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια

Η προειδοποίηση της Δευτέρας ώθησε τα κυβερνητικά κτήρια, ανάμεσά τους και το υπουργείο Οικονομίας, να σβήσουν ορισμένα φώτα το απόγευμα και το βράδυ, ή να σταματούν τη χρήση του 25% των ανελκυστήρων σε υπουργικά κτίρια.

Τα καταστήματα ηλεκτρονικών έλαβαν παρόμοια μέτρα, κλείνοντας τους διακόπτες σε τηλεοράσεις και άλλα εκθεσιακά προϊόντα, ενώ αρκετοί κάτοικοι του Τόκιο δήλωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κλείνουν όλες τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούν.

Ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές ότι πρέπει να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος.

Η κυβερνήτης του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε παρευρέθηκε σε συνεδρίαση των μετόχων της Tokyo Electric Power την Τρίτη, όπου με παρέμβασή της ζήτησε μειώσεις τιμών. Η TEPCO τροφοδοτεί μη ηλεκτρική ενέργεια την ευρύτερη περιοχή του Τόκιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green