Με μπαράζ επιδομάτων και ενισχυτικών οικονομικών μέτρων η κυβέρνηση επιστρέφει στα νοικοκυριά τα παραπάνω έσοδα από τη φορολογία (έμμεσους φόρους) που έφερε ο πληθωρισμός επιδιώκοντας έτσι να ανακόψει το κύμα δυσαρέσκειας που προκαλούν στους καταναλωτές και επαγγελματίες οι απανωτές ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα αλλά και σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Διαβάστε επίσης – Το φράγμα του 8% που φοβίζει την κυβέρνηση
Καθώς, παράλληλα με την ακρίβεια, τρέχουν και οι πολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να καλύψουν μεγάλο μέρος του κόστους για τα νοικοκυριά για το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου με ένα νέο πακέτο μέτρων.
Μόνο τα μέτρα για την επιδότηση ρεύματος, βενζίνης, πετρελαίου κίνησης, την ενίσχυση των αγροτών και του τουρισμού και τις στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ θα πριμοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με 2,063 δισ. ευρώ για το τρίμηνο, ενώ απολογιστικά αν συνυπολογιστούν και τα χρήματα που έχουν διοχετευθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από την αρχή τότε οι συνολικές ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε περίπου 8 δισ. ευρώ.
Το πλεόνασμα
Ωστόσο αυτά τα 2,063 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν προκύψει από τα υπερέσοδα που καταγράφηκαν τους πρώτους 5 μήνες του τρέχοντος έτους. Είναι προφανές ότι όσο πλησιάζει η κυβέρνηση στις εκλογές, όσα χρήματα εξασφαλίζει ως πλεόνασμα από την αύξηση των εσόδων θα τα δίνει σε επιδόματα και ενισχύσεις.
Ερωτηματικό, πάντως, παραμένει αν τελικά ο κ. Μητσοτάκης θα ανάψει το πράσινο φως να δοθεί μέσα στο καλοκαίρι ένα έκτακτο βοήθημα σε φτωχά νοικοκυριά, ανέργους και συνταξιούχους, όπως είχε δοθεί το Πάσχα και είχε κοστίσει στον προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ. Οπως λένε αρμοδίως, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού αλλά και αν τελικά αποφασιστούν πρόωρες εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου.
Το πακέτο
Στις αρχές της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε μπαράζ ανακοινώσεων τόσο για τις επιδοτήσεις στα καύσιμα όσο και για την απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιστροφής έως 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχουν καταβάλει οι καταναλωτές ρεύματος λόγω της περιβόητης «Ρήτρας Αναπροσαρμογής».
Η νέα επιδότηση καυσίμων που αφορά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022 είναι διπλάσια σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2022 και αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη άνοδο των τιμών των καυσίμων που κάθε εβδομάδα φλερτάρει η αμόλυβδη βενζίνη με τα 2,5 ευρώ το λίτρο.
Οι δικαιούχοι
Η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για παντρεμένους με ή χωρίς παιδιά δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τα τέλη Ιουλίου μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr (Fuel Pass 2) ή απευθείας στα ΚΕΠ. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για να προχωρήσει κάποιος σε αίτηση θα πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή της εφετινής φορολογικής δήλωσης.
Το ποσό της επιδότησης αν κάποιος επιλέξει τα χρήματα να τα λάβει στον τραπεζικό του λογαριασμού διαμορφώνεται στα 65 ευρώ στην περίπτωση που κατοικεί στην ηπειρωτική χώρα (από 40 ευρώ της προηγούμενης απόφασης) και 85 ευρώ στα νησιά (από 50 ευρώ). Οι ιδιοκτήτες μηχανής θα επιδοτηθούν με 45 ευρώ αν κατοικούν στην ηπειρωτική χώρα (από 30 ευρώ) και 55 ευρώ αν διαμένουν στα νησιά (από 35 ευρώ). Οσοι όμως επιλέξουν την άυλη ψηφιακή κάρτα (περίπου 1 στους 5 δείχνουν τα στοιχεία) θα έχουν μία πρόσθετη επιδότηση 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση).
ΙΧ και δίκυκλα
Επίσης, κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας. Από την άλλη, όσοι χρησιμοποιούν diesel κίνησης πέραν της επιδότησης μέσω του Fuel Pass θα συνεχίσουν να βλέπουν στην κάνουλα μειωμένη την τιμή κατά 15 λεπτά έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οσον αφορά το άλλο μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης που αφορά τις πρόσθετες επιβαρύνσεις στο ρεύμα, οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως 30 Ιουνίου, αν και αρμοδίως αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση καθώς δεν είναι δυνατόν μέσα σε λιγότερο από 15 ημέρες να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις περίπου 6.000.000 νοικοκυριά.
Για την υποβολή της αίτησης στο vouchers.gov.gr (επιλογή power pass) απαιτούνται Κωδικοί Taxisnet, IBAN τραπεζικού λογαριασμού, ένα προσωπικό e-mail επικοινωνίας και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του αιτούντος. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση ή τροποποίηση στοιχείων, όπως είναι το ονοματεπώνυμο, ο ΑΦΜ, το έτος γέννησης, καθώς επίσης και τα στοιχεία κύριας κατοικίας αλλά και ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος για κάθε μήνα χωριστά από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022.
Το ρεύμα
Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι το σύστημα που θα εξετάσει τις πρόσθετες επιβαρύνσεις θα λάβει υπόψη του λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί μέσα σε αυτό το διάστημα και όχι τις καταναλώσεις ρεύματος για αυτούς τους μήνες.
Για παράδειγμα, κάποιος που έλαβε εκκαθαριστικό λογαριασμό 4μήνου την 1η Ιουνίου και αφορά κατανάλωση το επίμαχο διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου που η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν πολύ αυξημένη δεν θα έχει κάποια έκπτωση.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κάποιος επιστροφή έως 600 ευρώ είναι καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ και αφορά εισοδήματα 2020 (δηλώσεις 2021). Η επιστροφή του ποσού αναμένεται να γίνει το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενώ το επιδοτούμενο ποσό είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν συμψηφίζεται με άλλα χρέη. Σημειώνεται, τέλος, ότι αφορά μόνο την 1η κατοικία ή τη φοιτητική.
Επιστροφή φόρου σε αγρότες
Επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή 60 εκατ. ευρώ στους κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, έναντι του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο που κατανάλωσαν το πρώτο εξάµηνο του 2022, το οποίο θα υπολογίζεται µε βάση το σύνολο του κόστους για την αγορά πετρελαίου από την αρχή του έτους έως 30 Ιουνίου και µε ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέµµα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή.
Ως τις 29 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής φορο-δηλώσεων
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα παρατάθηκε ως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15.00, ουσιαστικά για έναν μήνα, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021. Παρά το γεγονός ότι εφέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει ως τις 29 Ιουλίου.
Πριμ έως 710 ευρώ για την απόσυρση παλιών ψυγείων και κλιματιστικών
Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος έως και 300 ευρώ τον χρόνο, νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος έχουν τη δυνατότητα έως τις 5 Ιουλίου να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να αποσύρουν παλαιές ενεργοβόρες ηλεκτρονικές συσκευές και να αποκτήσουν νέες, με σημαντική επιδότηση που μπορεί να φθάσει έως και τα 710 ευρώ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», τα νοικοκυριά μπορούν να αντικαταστήσουν έως και 3 παλιές ηλεκτρικές συσκευές (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες) με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές.
allazosyskevi.gov.gr
Η επιδότηση ξεκινά από 30% και φτάνει έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου, ενώ το τελικό ποσό έκπτωσης ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα allazosyskevi.gov.gr και ως καταληκτική προθεσμία έχει οριστεί η Τρίτη 5 Ιουλίου. Δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος αλλά θα υπάρξει μία προτεραιοποίηση επιλογής ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος, αν μία οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή πολύτεκνη ή αν υπάρχουν στην οικογένεια Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).
Το ποσοστό επιδότησης είναι 50% αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι έως 5.000 ευρώ, 45% αν είναι από 5.001 έως 10.000 ευρώ, 35% αν το ετήσιο εισόδημα είναι από 10.001 έως 20.000 ευρώ και 30% αν το ετήσιο εισόδημα είναι πάνω από 30.000 ευρώ.
Οσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμείνουν επιλαχόντες, ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος να προχωρήσουν και αυτοί στην αντικατάσταση της συσκευής που επιθυμούν.
Με την έγκριση της αίτησης εκδίδεται για κάθε συσκευή ένα ηλεκτρονικό εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο προσκομίζεται στον έμπορο για να μειωθεί αντίστοιχα η τιμή, ενώ για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά καθώς όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ).
Σε 3-4 εβδομάδες
Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί Taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση, ενώ εκτιμάται ότι η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας, ενώ το κουπόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τις 16/9/2022.
Το Πρόγραμμα απαιτεί την αντικατάσταση/απόσυρση μιας παλιάς συσκευής για κάθε νέα που επιδοτείται η αγορά της. Ο υπεύθυνος για την παραλαβή της προς ανακύκλωση συσκευής είναι ο έμπορος που πουλά τη νέα επιδοτούμενη. Αν ο έμπορος δεν παραλάβει την παλιά συσκευή και, το κυριότερο, δεν την παραδώσει σε Φορέα Ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης. Ωστόσο, η ευθύνη του πολίτη ως προς το σκέλος της ανακύκλωσης ολοκληρώνεται με την παράδοση των παλαιών συσκευών στον έμπορο.
Latest News
Δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πολεοδομίες για διαφθορά, προανήγγειλε ο Σκυλακάκης
Αναφερόμενος στα αυθαίρετα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε πως δημιουργείται ο μηχανισμός και πώς πρώτα θα κατεδαφίζονται τα νέα αυθαίρετα
Έλεγχοι και μέτρα μειώνουν την παραβατικότητα στην αγορά καυσίμων - Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Η ΑΑΔΕ προχώρησε σε ελέγχους που οδήγησαν σε συμμόρφωσή των πρατηρίων σε ποσοστό από 71% έως και 99% ανάλογα με την κατηγορία υποχρέωσης
Περισσότερη διαφάνεια για το ΡΕΡΡ υποσχέθηκε η ΕΚΤ - Τι αλλάζει από τη νέα χρονιά
Οι επανεπενδύσεις των ομολόγων θα σταματήσουν την επόμενη εβδομάδα καθώς οι εργασίες της ΕΚΤ κλείνουν ενόψει των Χριστουγέννων
Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» - Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες - Τι απαντά στις κατηγορίες ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του
Στα 20 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα έχει δεκαετή χρονικό ορίζοντα και θα περιλαμβάνει περισσότερες από 100 δράσεις, ενώ η κυβέρνηση το έχει προϋπολογίσει σε 20 δισ. ευρώ.
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Την Κυριακή οι ανακοινώσεις για τις τράπεζες - Ερχεται δέσμη μέτρων
Eίναι μια συνολική δέσμη παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει πρωθυπουργός που έχει να κάνει και με τις προμήθειες, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τις αναμενόμενες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις
Τι ζητά η Κομισιόν για τους πλειστηριασμούς – Πώς προχωράει ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2024 οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν κατά 7%
Βενζινάδικα: Πρόστιμα – φωτιά και διετές «λουκέτο» για πειραγμένες αντλίες
Τι προβλέπει το νέο ποινολόγιο της ΑΑΔΕ για όσα βενζινάδικα κλέβουν καταναλωτές και κράτος
Γερμανικά ΜΜΕ εξαίρουν τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας
Την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα υψηλότερων από ό,τι στη Γερμανία επισημαίνουν Zeit και δίκτυο RND με δημοσιεύματά τους