Η συνολική αξία του εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ έφτασε τα 32,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021 και 13% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Μάρτιο του 2022, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ έφθασαν τα 18,9 ευρώ δισ., ενώ οι εισαγωγές αποτιμήθηκαν στα 13,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11% και 16% αντίστοιχα σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα. Η ΕΕ συνεχίζει να επωφελείται από το εμπόριο γεωργικών προϊόντων με εμπορικό ισοζύγιο 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην τελευταία μηνιαία εμπορική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αντίκτυπος του πολέμου

Η έκθεση εστιάζει επίσης στον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία για το εμπόριο αγροτικών προϊόντων τον Μάρτιο του 2022. Εκτός από τη συνήθη σύγκριση από έτος σε έτος (Μάρτιος 2022 έναντι Μαρτίου 2021), συγκρίνει τον Μάρτιο του 2022 με τον Φεβρουάριο του 2022, ώστε να τονιστεί καλύτερα η μεγάλη αναστάτωση του ρωσικού αποκλεισμού και των βομβαρδισμών των ουκρανικών εξαγωγικών οδών και αγροτικών εγκαταστάσεων.

Τον Μάρτιο του 2022, οι εισαγωγές από την ΕΕ ουκρανικού ηλιελαίου, αραβοσίτου και κραμβόσπορου μειώθηκαν κατά 10%, 37% και 29% αντίστοιχα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Όσον αφορά το σιτάρι, η ποσότητα που εισάγεται στην ΕΕ μειώθηκε κατά 77% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021.

Ομοίως, σημαντική πτώση στις ουκρανικές εξαγωγές σιταριού καταγράφηκε για τους κύριους εταίρους τους παγκοσμίως: στην Αίγυπτο κατά 26% (από έτος σε έτος), σε Υεμένη κατά 55% και ακόμη και κανένα εμπόριο σιταριού προς Λίβανο, Λιβύη ή Νιγηρία. Ομοίως, οι εξαγωγές αραβοσίτου της Ουκρανίας μειώθηκαν δραστικά τον Μάρτιο σε σύγκριση με το επίπεδο του ίδιου μήνα του 2021. Η μεγαλύτερη μείωση στον όγκο των εξαγωγών καταγράφηκε για την Κίνα, την Αίγυπτο και το Ιράν.

Για το ηλιέλαιο, η Ινδία, η Κίνα, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επλήγησαν περισσότερο από τη μείωση των εξαγωγών της Ουκρανίας τον Μάρτιο.

Αβεβαιότητα για την επισιτιστική ασφάλεια

Σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητες σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ αύξησε τις εξαγωγές της προς τη Βόρεια Αφρική κατά 16% τον Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021.

Αυτό αφορούσε κυρίως ελαιούχους σπόρους και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες προς την Αλγερία και δημητριακά σε όλες τις χώρες αλλά και βοδινό και μοσχαρίσιο κρέας, ιδίως στη Λιβύη και την Αίγυπτο. Οι εξαγωγές τροφίμων της ΕΕ στην υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκαν επίσης τον Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό αφορά το ρύζι, τον αραβόσιτο, τη λευκή ζάχαρη, το χοιρινό κρέας και τα αιγοπρόβατα.

Γενικά, οι εξαγωγές της ΕΕ στις 10 κορυφαίες χώρες εταίρους της αυξήθηκαν, εκτός από τη Ρωσία. Εξετάζοντας το εμπόριο το πρώτο τρίμηνο του 2022 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2022), οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία αυξήθηκαν περισσότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου έως Μαρτίου 2022, οι εισαγωγές της ΕΕ από τη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία αυξήθηκαν περισσότερο από έτος σε έτος. Οι αξίες των εισαγωγών αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 56%, 51% και 65%.

Όσον αφορά συγκεκριμένα προϊόντα, η αξία των εξαγωγών σιτηρών της ΕΕ αυξήθηκε κατά 37% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022. Η άνοδος οφείλεται στην αύξηση των τιμών αλλά και στην ποσότητα του αραβοσίτου και άλλων χονδρόκοκκων που εξάγονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO