«Η Ελλάδα μπορεί να είναι αυτάρκης ενεργειακά. Να μην εξαρτάται από γεωπολιτικές αλλαγές και συγκρούσεις και να μην είναι δυνατόν να εκβιαστεί. Σήμερα, αντιθέτως, είμαστε εξαρτημένοι», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Forum 2 του Οικονομικού Ταχυδρόμου, υποστηρίζοντας ότι αυτός θα πρέπει να είναι ένας εθνικός στόχος για τη χώρα.

Διαβάστε επίσης: OT FORUM: Meta Living – Λεπτό προς λεπτό η δεύτερη μέρα

Ο ίδιος σημείωσε ότι με δεδομένο πως η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες ανανεώσιμες πηγές, η ενέργεια μελλοντικά μπορεί ουσιαστικά να «είναι τσάμπα» για τον πολίτη. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι το 2011 είχε καταθέσει σχέδιο εξαγωγής «καθαρής ενέργειας» προς την ΕΕ, όμως η κυβέρνηση που τον διαδέχθηκε το «ξέχασε».

Μετάβαση με δημοκρατικό τρόπο

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου έθεσε ως προϋπόθεση η μετάβαση προς την «πράσινη εποχή» να γίνει με δημοκρατικό τρόπο και με ενεργή συμμετοχή του πολίτη, όχι τεχνοκρατικά και καταναγκαστικά. «Ο ήλιος, ο αέρας, η γεωθερμία σε ποιον ανήκουν; Να μην τα παραδώσουμε σε μια ελίτ λίγων ολιγαρχών», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι και σε αυτό το θέμα, όπως και στην ψηφιακή τεχνολογία, οι δυνατότητες της σύγχρονης εποχής μπορούν είτε να αποτελέσουν μέσο πλουτισμού και αυταρχικής καταπίεσης είτε να διαχυθούν στην κοινωνία και να λειτουργήσουν προς όφελός της.

Διαβάστε επίσης: ΟΤ FORUM 2 – Μάριο Νάβα: Μεγαλύτερη μαρτυρία προόδου, η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία

«Το μεγάλο δίλημμα για τον πλανήτη είναι εάν θα εδραιώσουμε και ενισχύσουμε ένα πολυμερές σύστημα κανόνων που θα τιμούμε όλοι.: Διεθνές δίκαιο, όχι αναθεωρητικές αντιλήψεις, όχι χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας», είπε επίσης, απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

«Κλιματική αλλαγή και τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και όπλα μαζικής καταστροφής δεν είναι ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς διεθνείς συνεργασίες. Απαιτούνται διεθνείς συνθήκες και ρυθμίσεις που θα τα ελέγχουν», συνέχισε, για να υπογραμμίσει – δείχνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, προς την κατεύθυνση του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν – ότι «ισχυροί ηγέτες δεν είναι οι αλαζόνες ηγέτες. Αυτοί εγκλωβίζονται σε ένα περιβάλλον που αναπαράγει τις εμμονές τους και την αντιδημοκρατική αντίληψη. Το βλέπουμε στη γειτονιά μας και με τη Ρωσία».

Τρία μοντέλα στην ψηφιακή εποχή

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε διεξοδικά στα τρία μοντέλα που, κατά τη γνώμη του, κυριαρχούν σήμερα σε επίπεδο ψηφιακής τεχνολογίας: Το πρώτο είναι το κινεζικό – «Ο Όργουελ είναι εδώ»– όπου όλα είναι ελεγχόμενα από το κράτος και παρακολουθείται διαρκώς ο κάθε πολίτης. Το δεύτερο είναι αυτό των ΗΠΑ ΗΠΑ – «ο καπιταλισμός της παρακολούθησης» – όπου όλα τα δεδομένα μας ανήκουν σε κάποιες εταιρείες. Εκεί υπάρχει ένας αλγόριθμος που παρακολουθεί και σκιαγραφεί χαρακτήρες, δεν υπάρχει διαφάνεια, υπονομεύεται η δημοκρατία.

Όσο για το τρίτο, είναι αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει η Ευρώπη – «τα δεδομένα ανήκουν σε εμάς». Σε αυτό το πλαίσιο, κυριαρχεί η αρχή ότι η τεχνολογία διαμορφώνεται από τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM
OT FORUM 2 – Παμπουκίδης (OTS): Οι έξυπνες πόλεις είναι κυρίως απόφαση – Παπαστεργίου: Αναγκαίες οι εταιρείες με τεχνογνωσία
OT FORUM |

Παμπουκίδης στο ΟΤ FORUM: Οι έξυπνες πόλεις είναι κυρίως απόφαση – Παπαστεργίου: Αναγκαίες οι εταιρείες με τεχνογνωσία

Ο Δ. Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, και ο Σπύρος Παμπουκίδης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της O.T.S., αναλύουν την ελληνική εμπειρία διαμόρφωσης έξυπνων πόλεων

OT FORUM 2 – Ροδιανός Αντωνακόπουλος: Ο αυτοκινητόδρομος του μέλλοντος θα είναι μια μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας
OT FORUM |

Ροδιανός Αντωνακόπουλος στο OT FORUM: Πώς θα είναι ο αυτοκινητόδρομος του μέλλοντος

Οι βασικές οδικές αρτηρίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και προσφέρουν δυνατότητες για βιώσιμες πρακτικές, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Νέα Οδός» & «Κεντρική Οδός»

OT FORUM 2 – Yuval Rooz: Η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή μας, δεν την υποκαθιστά
OT FORUM |

Yuval Rooz στο ΟΤ FORUM: Η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή μας, δεν την υποκαθιστά

Ο Yuval Rooz, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Digital Asset, αναλύει θέματα που άπτονται του metaverse ειδικά σε επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων, συσκευών wearable αλλά και κοινωνικών σχέσεων

OT FORUM 2: Με γνώση από το μέλλον και λύσεις για να είναι φωτεινό – Ολοκληρώθηκε το OT Forum Meta-Living
OT FORUM |

Με γνώση από το μέλλον και λύσεις για να είναι φωτεινό

Το μέλλον που είναι ήδη εδώ φώτισε το δεύτερο ΟΤ Forum Meta – Living και η τεράστια επιτυχία του με μεγάλη συμμετοχή του κοινού αποδεικνύει την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο, ώστε οι πολίτες να γίνουν κοινωνοί των αλλαγών, των προκλήσεων και της γνώσης, προκειμένου η επόμενη μέρα να σχεδιαστεί σωστά και να είναι καλύτερη.