Η επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους δικαιούχους, για το 11μηνο σε επικούρηση και δώρα αποτελεί ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης. Ηθική, διότι αρμόδια στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης προέτρεπαν τους συνταξιούχους να μην κάνουν αγωγές και ότι η επιστροφή των αναδρομικών του 11μηνου θα ήταν καθολική.

Διαβάστε επίσης: ΣτΕ: Πράσινο φως για αναδρομικά σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα

Όπως γνωρίζουμε με το άρθρο 114 ν. 4714/2020 η κυβέρνηση έκανε επιλεκτική, μερική και περιοριστική εφαρμογή των αποφάσεων της Ολ. ΣτΕ το 2015. Μερική, διότι επέστρεψε αναδρομικά μόνο για τις συντάξεις του 11μηνου είτε είχαν ασκήσει είτε όχι αγωγές.

Περιοριστική, διότι για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4714/2020 (31/07/2020) και είναι οι πολλοί (πάνω από 1εκ. 300 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι) παραγράφηκαν οι αξιώσεις τους για επικούρηση και δώρα!! Προσφύγαμε στο ΣτΕ και βάσιμα νομικά υποστηρίξαμε ότι οι ρυθμίσεις για μερική συμμόρφωση το δικονομικό δεδικασμένο των αποφάσεων ήταν αντισυνταγματικές, καθώς και ο περιορισμός, η απόσβεση των νόμιμων αξιώσεων των συνταξιούχωνκ, που δε είχαν κάνει αγωγές είναι ρύθμιση παράνομη και αντισυνταγματική.

Το ΣτΕ με τις αποφάσεις του απέρριψε όλες τις αιτιάσεις και τους ισχυρισμούς μας, εσφαλμένα κατά την άποψή μας, και «έντυσε» τις ρυθμίσεις  του άρθρου 114 ν.4714/2020 και με τη δικαστική νομιμότητα.

Τα δημοσιεύματα και τα σχόλια στα ΜΜΕ ενημέρωσαν τους συνταξιούχους, ότι όσοι δεν έκαναν αγωγές για επικούρηση και δώρα δεν θα λάβουν αναδρομικά, διότι το ΣτΕ έκρινε ότι η ρύθμιση της μερικής και περιοριστικής εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων είναι νόμιμη και συνταγματική απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς μας.

Συνεπώς, αφού οι κυβερνώντες αλλά και άλλοι παράγοντες απέτρεπαν τους συνταξιούχους να κάνουν αγωγές, (μετά τις δικαστικές αποφάσεις), ο λογαριασμός επιστροφής των αναδρομικών σε επικούρηση και δώρα, για όσους δεν έκαναν αγωγές θα πρέπει να αποσταλεί προς υλοποίηση σ’ αυτούς. Ως συνήγορος των μαζικών συνταξιουχικών οργανώσεων που προσέφυγαν στο ΣτΕ, θεωρώ ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση καταβολής των αναδρομικών και σε όσους δεν έκαναν αγωγές. Μάλιστα όταν η συντριπτική πλειοψηφία όσων δεν έκαναν αγωγές είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και η επιστροφή έστω και ενός «μηνιάτικου» δώρου αποτελεί  ένα σημαντικό βοήθημα στην κρίσιμη περίοδο της ακρίβειας που περνάμε.

Στην κατεύθυνση αυτή συμπολίτευση και αντιπολίτευση πρέπει να δώσουν τέλος στον δικαστικό μαραθώνιο, από το 2010 έως σήμερα. Αν δεν δοθεί λύση νομοθετική οι δικαιούχοι που έχουν εκκρεμείς δίκες θα χρειασθούν πολλά χρόνια δικαστικού αγώνα έως να εκδοθούν εφετειακές τελεσίδικες αποφάσεις που να υποχρεώσουν το e-ΕΦΚΑ να καταβάλει εντόκως το 11μηνο αναδρομικών για επικούρηση και δώρα.

Ο Λ. Αποστολίδης είναι δικηγόρος, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts