Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ξαναχτύπησε, μόλις λίγες ημέρες αφότου δίχασε την αμερικανική κοινωνία με την απόφαση για την απαγόρευση των αμβλώσεων! Αυτή τη φορά, η συντηρητική πλειοψηφία των δικαστών που το απαρτίζει έβαλε στο στόχαστρο της την πράσινη πολιτική της χώρας αποφασίζοντας πως ο ανώτατος εποπτικός φορέας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει κλιματικά κριτήρια στα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος.

Διαβάστε επίσης: Πόσο ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για τον ακραίο καιρό του 2022

Νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μια ακόμη ιστορική απόφαση με τεράστιες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που πλήττει άμεσα την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή επιβάλλοντας τον περιορισμό των ρύπων. Ανοίγει δε, παράθυρο για την αμφισβήτηση των ορίων δικαιοδοσίας ομοσπονδιακών φορέων για τον καθορισμό ορίων και κριτηρίων σε δεκάδες τομείς, δίχως να υπάρχει η σχετική απόλυτη έγκριση από το Κογκρέσο.

Διαβάστε επίσης: Το φετινό καλοκαίρι σπάει ρεκόρ, οι επιστήμονες ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή 

Θα αποφασίζει το Κογκρέσο! 

Οι δικαστές, με ψήφους 6 προς 3, έκριναν πως όταν ο φορέας του Environmental Protection Agency (EPA) δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο το 1970 δεν είχε λάβει ευθέως το δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα για την μείωση των ρύπων.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να θέτει κριτήρια για τις εκπομπές ρύπων στις υπάρχοντες μονάδες ρεύματος, όπως γίνεται με την νομοθεσία του Clean Air Act. Γεγονός που πιθανότατα αγγίζει και τις ευρύτερες δυνατότητες της να επιβάλει, μέσω του EPA, πλαφόν στις εκπομπές ρύπων και πρόστιμα στους παραβάτες σε όλη την βιομηχανία της χώρας.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση θα πρέπει ουσιαστικά να στρέφεται και να εξαρτάται από τις βουλές του Κογκρέσου για την διαμόρφωση της πράσινης ατζέντας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τα μέτρα και οι αποφάσεις θα πρέπει να περνούν από τα δύο νομοθετικά σώματα στο Καπιτώλιο.

«Μια απόφαση τέτοιου μεγέθους και οι συνέπειες της εναπόκεινται στο ίδιο το Κογκρέσο» σχολίασαν χαρακτηριστικά οι δικαστές.

Διαβάστε επίσης: Έσπασε το φράγμα του 1 εκατ. ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων στην ΕΕ 

Θυμίζουμε πως οι Δημοκρατικοί ελέγχουν σήμερα την πλειοψηφία της Βουλής, αλλά στη Γερουσία οι ισορροπίες είναι οριακές. Και βέβαια η σύνθεση αμφότερων των σωμάτων θα αλλάξει κατά τις επικείμενες ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν την ενδυνάμωση των Ρεπουμπλικάνων.

Πισωγύρισμα για την πράσινη στρατηγική των ΗΠΑ

Η υπόθεση που έφτασε ενώπιον των ανώτατων δικαστών από ομάδα Ρεπουμπλικάνων εισαγγελέων, με επικεφαλής την Δυτική Βιρτζίνια (που είναι η κορυφαία πολιτεία παραγωγής άνθρακα στις ΗΠΑ) αφορούσε το εύρος της δικαιοδοσίας της EPA και το αν έχει το δικαίωμα να ερμηνεύει τμήματα της νομοθεσίας του Clean Air Act, του 1970, ειδικά σε σχέση με τους περιορισμούς στις εκπομπές στα εργοστάσια ρεύματος και δη στα θερμικά εργοστάσια.

Τα εργοστάσια ρεύματος που δουλεύουν με ορυκτά καύσιμα και κυρίως άνθρακα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης στις ΗΠΑ, μετά τις μεταφορές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ειδικά ο άνθρακας χρησιμοποιείται για το 20% των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή ρύπων παγκοσμίως μετά την Κίνα, οπότε η στροφή της σε πράσινες στρατηγικές είναι κομβική στην μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Δεν είναι τυχαίο πως αναλυτές και ακτιβιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για μια ιστορική απόφαση με τεράστιες επιπτώσεις που θα φέρει πολύ… πίσω τις ΗΠΑ στην προσπάθεια τους να μειώσουν τους ρύπους και να συμβάλουν στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green