1. Νέα  Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ της 29.6.22 ανακοινώνεται η σύναψη ΝΕΑΣ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των θεσμικών κοινωνικών εταίρων ήτοι της ΓΣΕΕ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων και των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ ως εκπροσώπων των εργοδοτών η οποία προβλέπει την παράταση χρόνου της ισχύουσας σύμβασης μέχρι 30.6.2023.

Διαβάστε επίσης: ΓΣΕΕ – εργοδοτικές οργανώσεις: Υπογράφηκε νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση

Μεταξύ άλλων στους όρους που θα συνεχίσουν να ισχύουν είναι και η δέσμευση των συμβαλλόμενων μερών ότι αν κατά τη διάρκεια ισχύος της νέας ΕΓΣΣΕ αρθεί με οποιοδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στην καθολικότητα ισχύος των μισθολογικών όρων των Εθνικών Γενικών ΣΣΕ, τότε θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ.

Διαβάστε επίσης: Επισιτισμός: Άμεσα η κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο

Η νέα Σύμβαση, διατηρεί επίσης σε ισχύ ενδεικτικά τα παρακάτω:

  • επιδόματα

-τριετιών [ΣΣ Το επίδομα προϋπηρεσίας, γνωστό και ως «τριετία», ισούται (κανονικά) με 10% επί του κατώτατου μισθού. Χορηγείται όμως πια μόνο σε όσους είχαν συμπληρώσει την εν λόγω χρονική προϋπόθεση έως τον Φεβρουάριο του 2012],

-γάμου [ΣΣ μόνο για τους εργοδότες μέλη των πιο πάνω οργανώσεων, καθότι έχει κριθεί από τα δικαστήρια ως μισθολογικός όρος της ΣΣΕ].

  • δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα [ΣΣ φυσικά ισχύει η ΥΑ 19040/1981 για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας],
  • ετήσια άδεια [ΣΣ έχει κωδικοποιηθεί στον Α.Ν. 539/1945, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει καθώς και με τον Ν,4808/2021] καθώς και
  • όλες τις άδειες που αφορούν στη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής [ΣΣ όπως έχουν κωδικοποιηθεί με τον ν. 4808/2021].

Επιπλέον, οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία μεταξύ άλλων θα παραδώσει πόρισμα για τη σύσταση του αυτόνομου Νομικού Προσώπου που προβλέπει ο νόμος για την επαγγελματική κατάρτιση.

2. Κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο

Ακόμα το  Υπουργείο  Εργασίας ενημέρωσε, ότι θα προβεί άμεσα στην κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο μετά την θετική γνωμοδότηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που  διατύπωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, κατά την συνεδρίαση του, της 20.6.2022.

Με την Απόφαση με αριθμ. 59438 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄3354 /29-6-2022, έγινε η κήρυξη  υποχρεωτικής της από 24.05.2021 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021-2023, αυτό έχει ως  αποτέλεσμα οι όροι της ΣΣΕ (μισθολογικοί και άλλοι) να ισχύουν για το σύνολο των εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο.

Η σύμβαση «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 – 2023»,  έχει διάρκεια  ισχύος από 22-02-2021 έως 22-02-2023.

Αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους σε

–  εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, «φαστ-φουντ», κ.ά.

–  με ειδικότητες – μεταξύ άλλων – ειδικότητες όπως μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμου κλπ.

Σημειώνεται τέλος ότι σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Διαβάστε επίσης: ΓΣΕΕ: Δικαιώθηκαν τα συνδικάτα με τη συμφωνία στην ΕΕ για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς

Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί και οι λοιπές ρυθμίσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, ακόμη και αυτών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (https://www.omed.gr/el/taxonomy/term/56), οι κατώτατες αποδοχές σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία αυξάνονται και διαμορφώνονται (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου κλπ.), ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου όπως πίνακες στην συνέχεια, με την επισήμανση ότι, για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β’ και Γ’, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας) για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με την ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό.

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορούμε να «τηλε-εργαζόμαστε» αποτελεσματικά;

Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση (π.χ. καφετέριες, μπυραρίες, κυλικεία, αναψυκτήρια, φαστ-φουντ κ.ά.).

Για τους εργαζόμενους της κατηγορίας ii έχουμε:

Για τους εργαζόμενους της κατηγορίας ii έχουμε:

Φυσικά θα χορηγηθούν τα επιδόματα που προβλέπει η συγκεκριμένη κλαδική ΣΣΕ και θα υποβληθούν πίνακες Ε4 τροποιητικός αποδοχών, εντός 15 ημερών από την δημοσίευση της ΥΑ, όπου προκύπτουν μεταβολές αποδοχών προς τα πάνω.

Παλαιολόγος Ι. Λιάζος

Σύμβουλος εργασιακών & Ασφαλιστικών θεμάτων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts