O δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημείωσε σημαντική βελτίωση στην περίπτωση της Ελλάδα κατά το μήνα Μάιο, φτάνοντας τις 108 μονάδες σε σχέση με τις 105 μονάδες στις οποίες βρισκόταν τον Απρίλιο, ωστόσο κατά το μήνα Ιούνιο σημειώθηκε και πάλι μείωση φτάνοντας τις 104,3 μονάδες. Παρόλα αυτά το ύψος του δείκτη για την ελληνική οικονομία παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο από την περίπτωση της Ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Ευρωζώνης – όπου η κατάσταση είναι αρκετά πιο σταθερή- ο δείκτης από τις 105 μονάδες του Απριλίου παρέμεινε στις 105 μονάδες το Μάιο και έπεσε στις 104 μονάδες τον Ιούνιο.
H Focus Economics τον Ιούλιο του 2022 αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα έτη. Έτσι για το 2022 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ αναμένεται να είναι της τάξης του 4% για το 2022 (έναντι 3,2% που αναμενόταν πριν ένα μήνα), 3% για το 2023 (έναντι 3,5% που αναμενόταν πριν ένα μήνα), 2,6% για το 2024 (σταθερή εκτίμηση σε σχέση με πριν ένα μήνα) και 2,3% για το 2025 (έναντι 2,4% που αναμενόταν πριν ένα μήνα).
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η Focus Economics εκτιμά ότι το 2022 θα φτάσει στο 7,3% (από 6,5% που αναμενόταν πριν ένα μήνα), το 2023 το 2,3% (από 2,2% που αναμενόταν πριν ένα μήνα), και το 2024 και το 2025 το 1,9% και 1,8% αντίστοιχα.
H Focus Economics σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο. Η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και των παγίων επενδύσεων επιβραδύνθηκε αυτή την περίοδο, πιθανότατα λόγω των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων και της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία. Περνώντας στο δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία πιθανότατα έχασε περαιτέρω βήματα προς την άνοδο. Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε από έτος σε έτος τον Απρίλιο, ενώ η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών επιβραδύνθηκε τον ίδιο μήνα. Το καταναλωτικό κλίμα, εν τω μεταξύ, επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά μέσο όρο μέχρι το Μάιο. Αυτό, σε συνδυασμό με μια περαιτέρω αύξηση των πιέσεων στις τιμές, αναμένεται να μειώσει την ιδιωτική κατανάλωση στο τρίμηνο, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον υποστηρικτικό αντίκτυπο του συνολικού ανοίγματος της οικονομίας στις αρχές Μαΐου. Επιπρόσθετα αναφέρει ότι η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να μετριαστεί φέτος λόγω της επιδείνωσης της εξωτερικής ζήτησης και του αυξημένου πληθωρισμού. Αυτό θα επιβαρύνει τις τσέπες των καταναλωτών, συμβάλλοντας στο αρνητικό συναίσθημα και επιβαρύνοντας τις δαπάνες των νοικοκυριών. Η σημαντική οικονομική στήριξη της ΕΕ και η ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας θα είναι θετικοί παράγοντες.
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις
Πηγές:
Δείκτης Ανάκαμψης: Υπολογισμοί του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ.
Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Our World in Data.
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώσεις:
Δείκτης Ανάκαμψης: Αποτελείται από πέντε επιμέρους δείκτες ο καθένας από τους οποίους από επιμέρους μεταβλητές με βάση της εξής μεθοδολογία.
Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Πρόκειται για το μέσο όρο των ημερήσιων θανάτων από covid-19 σε εβδομαδιαία βάση.
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.
Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.
Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.
Latest News
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024
Ημέρα Εθελοντισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το ΟΠΑ επιβραβεύει 115 φοιτήτριες και φοιτητές για την προσφορά τους
Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης