To υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών άγγιξε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι προγραμματισμένες απεργίες στη Νορβηγία αναμένεται να περιορίσουν περαιτέρω την αγορά που πλήττεται από τον περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα οποία έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί φέτος, αυξήθηκαν έως και 9,8%. Η επικείμενη απεργία των διευθυντών εκτιμάται ότι  θα επηρεάσει περίπου το 13% των καθημερινών εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας. Η παραγωγή της Νορβηγίας γίνεται όλο και πιο σημαντική για την γηραία ήπειρο μετά τις δυτικές κυρώσεις  στη Ρωσία, η οποία ήταν και ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αέριου. Ο αντίκτυπος εξαπλώνεται στην ευρωπαϊκή οικονομία, πλήττοντας τις βιομηχανίες που δεν μπορούν να μετακυλήσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος  στους τελικούς χρήστες.

Με τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε εισέλθει σε έδαφος καταστροφής της ζήτησης, η οποία τελικά μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της αγοράς», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank A/S, Όλε Χάνσεν. «Βραχυπρόθεσμα, και με τους ταλαιπωρημένους traders να κλείνουν όλο και περισσότερο τις οθόνες τους για να πάνε διακοπές, μπορεί να δούμε χαμηλότερη δραστηριότητα με τις ειδήσεις να υπαγορεύουν το επίπεδο μεταβλητότητας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια