Με τις ημερήσιες μολύνσεις από κορωνοϊό να ξεπερνούν τις 25.000 και τα ενεργά κρούσματα να υπολογίζονται στις 200.000, το έκτο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται ταχύτατα αλλά με τον ίδιο ρυθμό που προέβλεψαν οι επιστήμονες όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία του.

Καύσιμο

Η τουριστική κινητικότητα φαίνεται να λειτουργεί όπως το «καύσιμο» για τις υποπαραλλαγές BA.4 και ΒΑ.5, που σαρώνουν εντός και εκτός συνόρων.

Διαβάστε επίσης: Covid: «Θερίζει» την Ευρώπη, αλλά οι κυβερνήσεις απορρίπτουν νέα μέτρα

«Δεν έχουμε αύξηση σε νοσηλείες εντατικής θεραπείας και δεν αναμένουμε μεγάλη αύξηση. Σε όλα τα προηγούμενα κύματα η αύξηση στις ΜΕΘ ακολούθησε κάπου 14 μέρες μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Είμαστε κοντά στον ένα μήνα και δεν έχουμε δει ακόμα αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούσης.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Κόκκινος συναγερμός για το ποσοστό θετικότητας στις τουριστικές περιοχές

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, βρίσκει τη χώρα αντιμέτωπη με μία εξελισσόμενη πανδημική έξαρση με χαρακτηριστικά ήπιας επίπτωσης στην υγεία των νοσούντων αλλά και διαχειρίσιμης πίεσης στα νοσοκομεία.

Εκτίναξη

Όμως το τοπίο είναι θολό καθώς: Εκτίναξη παρουσιάζει το ιικό φορτίο στα λύματα σε μια σειρά από περιοχές της χώρας.

Αποτελεί την αναπόφευκτη συνέπεια μιας ακόμη οδυνηρής έκπληξης από αυτές που ανά εξάμηνο μας έχει συνηθίσει ο κορωνοϊός.

«Δηλαδή, ένα τροποποιημένο, επιδημιολογικά διαφορετικό στέλεχος, την Ο5. Η  παραλλαγή αυτή εκτός του ότι είναι η μεταδοτικότερη έως τώρα, επιδεικνύει μια εξαιρετικά αποτελεσματική διαφυγή όχι μόνο από την ανοσία προηγούμενων νοσήσεων αλλά και από αυτήν των εμβολίων ή και του συνδυασμού εμβολίων και νόσησης. Δεν εκπλήσσει συνεπώς καθόλου ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται.

Σύμφωνα με το δικό μας εργαστήριο (Παρατηρητήριο Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας), όλες οι περιφερειακές ενότητες της χώρας αυτήν τη στιγμή, είναι με δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από 1.2. Προφανώς και αναμένονται πολλά κρούσματα ακόμη και αν οι αριθμοί που ανακοινώνονται υποεκτιμώνται».

Στο +91% αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής και της Λάρισας ενώ στο +148 έφτασε στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν είναι τυχαίο πως ήδη από τις αρχές του Ιουνίου, πανδημικό «SOS» εξέπεμψαν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος. ‘Εκτοτε, τα περισσότερα κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφονται σε περιοχές με τουριστικές ροές, όπως η Αττική, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου και η Κρήτη.

18-24

Ενα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό του έκτου κύματος είναι πως αυτό… οδηγείται κυρίως από τους νεότερους, δεδομένου ότι τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια συνεχόμενη αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής τονίζει  πως «η αύξηση ειδικά σε παραθεριστικές περιοχές είναι λιγότερο ανησυχητική λόγω του ότι τα νησιά είναι εν μέρει γεωγραφικά απομονωμένα και λόγω της νεαρής ηλικίας των τουριστών».

Δεν έχει λήξει

Επιστήμονες τονίζουν πως η πρόσφατη έξαρση υπενθυμίζει ότι η πανδημία δεν έχει λήξει. Καλούν τον κόσμο να κάνουν χρήση των μέτρων προστασίας, αξιολογώντας τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση, επενδύοντας συνεπακόλουθα στην ατομική ευθύνη. Τζανάκης: Τέλη Σεπτέμβρη μπορεί να έχουμε νέα παραλλαγή του κοροναϊού – Δεν αποκλείω στοχευμένα μέτρα

Ωστόσο, παρά την έκρηξη κρουσμάτων (συμπεριλαμβανομένων των επαναλοιμώξεων), ειδικοί επιστήμονες εμφανίζονται  φειδωλοί ως προς την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων.

Οδυνηρή έκπληξη

Η νέα επιδείνωση των δεικτών που καταγράφουν την ένταση της πανδημίας, αποτελεί την αναπόφευκτη συνέπεια μιας ακόμη οδυνηρής έκπληξης από αυτές που ανά εξάμηνο μας έχει συνηθίσει ο κοροναϊός, όπως θα σημειώσει στα ΝΕΑ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Δηλαδή, ένα τροποποιημένο, επιδημιολογικά διαφορετικό στέλεχος, την Ο5. Η  παραλλαγή αυτή εκτός του ότι είναι η μεταδοτικότερη έως τώρα, επιδεικνύει μια εξαιρετικά αποτελεσματική διαφυγή όχι μόνο από την ανοσία προηγούμενων νοσήσεων αλλά και από αυτήν των εμβολίων ή και του συνδυασμού εμβολίων και νόσησης.

Αναμένονται

Δεν εκπλήσσει συνεπώς καθόλου ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται. Σύμφωνα με το δικό μας εργαστήριο (Παρατηρητήριο Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας), όλες οι περιφερειακές ενότητες της χώρας αυτήν τη στιγμή, είναι με δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από 1.2. Προφανώς και αναμένονται πολλά κρούσματα ακόμη και αν οι αριθμοί που ανακοινώνονται υποεκτιμώνται Οι διακοπές του κοροναϊού

Ολοι βλέπουν την ορμή του έκτου κύματος, και ανησυχητικά περιστατικά που αφομοιώνονται από την κοινωνία, τρομάζουν τους γιατρούς.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, χτύπησε το καμπανάκι, «βλέποντας τις νοσηλείες παιδιών με κοροναϊό στα παιδιατρικά νοσοκομεία», οι οποίες παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση, την ώρα μάλιστα που στη χώρα σημειώνεται έκρηξη κρουσμάτων.

Νούμερα ανησυχητικά

Είπε ότι σήμερα νοσηλεύονται πολύ περισσότερα παιδιά από τον χειμώνα που ήταν ανοικτά τα σχολεία. «Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα μέτρα προστασίας που τώρα καταργήθηκαν (αποστάσεις, μάσκες, ιχνηλάτηση)».

Επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας:

32 παιδιά στο Αγίας Σοφίας στις 59 κλίνες που διαθέτουν

8 παιδιά στο Αγλαΐα Κυριακού στις 20 κλίνες που διαθέτουν

13 παιδιά στο Παίδων Πεντέλης στις 30 κλίνες που διαθέτουν

7 παιδιά στο Καραμανδάνειο στις 8 κλίνες που διαθέτουν

60 παιδιά

Δηλαδή στο σύνολο σήμερα στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 60 παιδιά. «Αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον χειμώνα με ανοικτά σχολεία», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και στη συνέχεια επισημαίνει σχετικό παράδειγμα:

Το νέο πανδημικό κύμα αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες εβδομάδες και κατά ορισμένους ειδικούς θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι, εν μέσω αυξημένης τουριστικής κίνησης και άρσης των μέτρων.

Συστάσεις ισχυρές

Μοιραία οι αρχές σε διάφορες χώρες απευθύνουν ξανά ισχυρές συστάσεις για τη χρήση μάσκας σε μέρη όπου επικρατεί συνωστισμός, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως υποχρεωτικότητα ή την επαναφορά -προσώρας τουλάχιστον- περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα με τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 εν τω μεταξύ εντείνονται και οι προσπάθειες για αλλαγή του σχεδιασμού των ενισχυτικών δόσεων, ώστε να καλύπτουν αποτελεσματικά τις νέες κυρίαρχες υποπαραλλαγές BA.4 και ΒΑ.5. Κοροναϊός: 9.360 νέα κρούσματα, 23 θάνατοι και 102 διασωληνωμένοι

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές ήδη συμφώνησαν σε βασικές αρχές για την ενημέρωση των εμβολίων για τον κοροναϊό.

Ενθάρρυναν τη χρήση των υφιστάμενων εγκεκριμένων σκευασμάτων, που συνεχίζουν να παρέχουν προστασία έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου, όπως τονίζεται στο κείμενο.

Ωστόσο, επισημαίνεται, «η συνεχής εξέλιξη του SARS-CoV-2 μειώνει την προστασία που αυτά προσφέρουν έναντι λοιμώξεων και ήπιων ασθενειών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα