«Η ΕΕ στηρίζει την πολιτική για καθαρό αέρα με το μέσο Next Generation EU και με ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών προγραμμάτων που εντάσσονται στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Η πολιτική συνοχής στηρίζει τη χρηματοδότηση ειδικών εργαλείων για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα. Για τον σκοπό αυτό, η χρηματοδότηση μελετών και η παροχή εξοπλισμού υψηλού επιπέδου αποτελούν βασικές δράσεις που υποστηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία, στο πλαίσιο των οποίων έχουν προγραμματιστεί περίπου 7 εκατ. EUR για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην Ελλάδα για το 2021» δηλώνει ο Επίτροπος για το Περιβάλλον και τους Ωκεανούς Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη , η οποία έφερε ενώπιον της Κομισιόν το θέμα της ποιότητας του αέρα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον Επίτροπο για το Περιβάλλον ανησυχεί για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα και υπενθυμίζει πως «έχει παραπέμψει τη χώρα μας στο Δικαστήριο της ΕΕ για συνεχείς υπερβάσεις των οριακών τιμών για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) και για την αποτυχία των αρχών να εξασφαλίσουν ότι οι περίοδοι υπέρβασης είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομες».
«Το 45,5 % του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας προβλέπει δαπάνες που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στην άμεση μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία συμπληρώνονται από μέτρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, τις βιώσιμες και πολυτροπικές μεταφορές και άλλες επενδύσεις που συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Σινκεβίτσιους .
Ειδικότερα, η κ. Σπυράκη στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε επικαλέστηκε στοιχεία επιστημονικής έρευνας που δείχνουν ότι η μακρόχρονη έκθεση στη ρύπανση αέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσες παθήσεις. Μάλιστα, επισήμανε ότι κάθε αύξηση των σωματιδίων (ΡΜ10) κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) αυξάνει κατά 7% τον κίνδυνο για αυτοάνοση πάθηση.
Ιδιαίτερη ανησυχία για την ποιότητα του αέρα υπάρχει για τη Δυτική Θεσσαλονίκη. «Η τρέχουσα ποιότητα του αέρα στον Εύοσμο χαρακτηρίζεται ως ασθενής, με συγκέντρωση ΡΜ10 69 µg/m³», υποστήριξε η κ.Σπυράκη, ζητώντας ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «RMD Open», η μακρόχρονη έκθεση στη ρύπανση του αέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσες παθήσεις, ιδίως ρευματοειδή αρθρίτιδα και φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Στην έρευνα αυτή αναλύθηκαν στοιχεία για 81.363 ανθρώπους (το 92% γυναίκες) με μέση ηλικία 65 ετών, εκ των οποίων οι 9.723 (ποσοστό 12%) είχαν διαγνωστεί με κάποια αυτοάνοση πάθηση μεταξύ 2016 και 2020. Ειδικότερα, κάθε αύξηση των σωματιδίων (ΡΜ10) κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) αυξάνει κατά 7% τον κίνδυνο για αυτοάνοση πάθηση.
Δεδομένου ότι σήμερα η τρέχουσα ποιότητα του αέρα στον Εύοσμο χαρακτηρίζεται ως ασθενής, με συγκέντρωση ΡΜ10 69 µg/m³, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τι στοιχεία έχει στη διάθεσή της για τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων ΡΜ10 στα κράτη μέλη και ειδικά στην Ελλάδα;
2. Ποια είναι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σε ποιό βαθμό έχουν απορροφηθεί από την Ελλάδα;
Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους έχει ως εξής:
Η ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρές απαιτήσεις όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.
Όλα τα κράτη μέλη υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με την επίτευξη των στόχων και των προτύπων της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα που ορίζονται στη νομοθεσία για τον ατμοσφαιρικό αέρα. Στην εν λόγω έκθεση περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και έκθεση σχετικά με τις υπερβάσεις των προτύπων για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10). Επιπλέον, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι οι επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις συγκεντρώσεις των διαφόρων ατμοσφαιρικών ρύπων στον αέρα (συμπεριλαμβανομένων των PM10) τίθενται συστηματικά στη διάθεση του κοινού καθώς και άλλων οργανισμών. Οι εν λόγω πληροφορίες είναι επίσης διαθέσιμες στον ευρωπαϊκό δείκτη ποιότητας του αέρα. Η Επιτροπή ανησυχεί για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα και έχει παραπέμψει τη χώρα στο Δικαστήριο της ΕΕ για συνεχείς υπερβάσεις των οριακών τιμών για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) και για την αποτυχία των αρχών να εξασφαλίσουν ότι οι περίοδοι υπέρβασης είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομες.
Η ΕΕ στηρίζει την πολιτική για καθαρό αέρα με το μέσο Next Generation EU και με ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών προγραμμάτων που εντάσσονται στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Το 45,5 % του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας προβλέπει δαπάνες που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στην άμεση μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία συμπληρώνονται από μέτρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, τις βιώσιμες και πολυτροπικές μεταφορές και άλλες επενδύσεις που συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Επιπλέον, η πολιτική συνοχής στηρίζει τη χρηματοδότηση ειδικών εργαλείων για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα. Για τον σκοπό αυτό, η χρηματοδότηση μελετών και η παροχή εξοπλισμού υψηλού επιπέδου αποτελούν βασικές δράσεις που υποστηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία, στο πλαίσιο των οποίων έχουν προγραμματιστεί περίπου 7 εκατ. EUR για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην Ελλάδα για το 2021.
Latest News
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Copernicus: Είναι «βέβαιο» πως το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία
Σύμφωνα με τον Κοπέρνικο (Copernicus), αναμένεται να είναι η πρώτη φορά που θα ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση.
Μια «συννεφιασμένη» εξήγηση για τους καύσωνες
Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών του 2023 αποτέλεσαν γρίφο για τους επιστήμονες, που τώρα φαίνεται να βρήκαν τη λύση του στην απουσία χαμηλών νεφώσεων στην ατμόσφαιρα
Το αστρονομικό κόστος των ξηρασιών – Κίνδυνος ερημοποίησης της Ελλάδας
H έλλειψη νερού και η συρρίκνωση καλλιεργούμενων εκτάσεων κοστίζει ήδη 300 δισ. δολάρια τον χρόνο
COP29: Διάχυτη η απογοήτευση μετά τη διάσκεψη – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
Προβληματισμός επικρατεί μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το κλίμα COP29 που φιλεξονήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν
Τι είπε η φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία στην COP29
Η απόφαση της COP29 «Θα οδηγήσει σε επενδύσεις στην καθαρή μετάβαση, μειώνοντας τις εκπομπές» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν
COP29: «Πληρώστε ή βγάλτε τον σκασμό» λένε ακτιβιστές
Διαδηλωτές σε αίθουσα συνεδρίασης της COP29 ζητούν από τις πλουσιότερες χώρες να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Ποιος θα πληρώσει για την κλιματική αλλαγή; Σκληρές κόντρες στην COP29
Σκληρό πόκερ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στη σύνοδο για το κλίμα
Εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2023 - Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 51% τα τελευταία πέντε χρόνια στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων
Το πιο μεγάλο, καυτό καλοκαίρι στην Ελλάδα - Τι συνέβη στις θάλασσες το 2024
Αρνητικά νέα φέρνει έρευνα τριών ελληνικών πανεπιστημίων για τις θερμοκρασίες που «έπιασαν» οι θάλασσες το 2024 στην Ελλάδα