O Βλαντιμίρ Πούτιν επιτυγχάνει πλέον ελάχιστη πρόοδο στα πεδία μαχών της Ουκρανίας και κλιμακώνει την επίθεσή του εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων του Κιέβου, με όπλο το ρωσικό φυσικό αέριο. Πριν τον πόλεμο, το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 40% των προμηθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ρωσία έχει περιορίσει τις ροές μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream 1 (δεν πρέπει να συγχέεται με τον Nord Stream 2, τον οποίο σταμάτησε η Γερμανία όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο) κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου. Οι ρωσικές προμήθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μειωθεί περισσότερο από 40% από τις περσινές εισαγωγές, εκτιμά ο Τζέικομπ Μαντέλ, αναλυτής αερίου στην Aurora Energy Research. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί κατά 70% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι εμποδίζουν την επιστροφή μιας τουρμπίνας (σ.σ. που τροφοδοτεί τον αγωγό) που στάλθηκε για επισκευή στον Καναδά. Οι αγορές αμφιβάλουν για το αληθές του λόγου. «Αυτό προέρχεται από την προηγούμενη ρωσική στρατηγική για την δημιουργία πίεσης  με ευλογοφανές άλλοθι άγνοιας», λέει ο Ρόμπερτ Σόνγκερ, αναλυτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη εταιρία συμβούλων εμπορευμάτων (commodities) ICIS.

Ο NS1 τίθεται εκτός λειτουργίας για τακτική συντήρηση τον Ιούλιο, η οποία συνήθως διαρκεί περίπου 10 ημέρες. Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια θα μπορούσε να καθορίσει πόσο σκληρός ua είναι ο χειμώνας για την Ευρώπη και τις παράπλευρες απώλειες σε χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος του LNG που κανονικά θα εισήγαγαν.

Η ΕΕ έψαξε επισταμένα παγκοσμίως για να βρει εναλλακτικές πηγές αερίου. Τα 27 μέλη της έχουν μισθώσει δώδεκα πλωτές μονάδες αποθήκευσης-επαναεριοποίησης ή FSRU, φορητά εργοστάσια LNG που βρίσκονται αρόδο, που εκμισθώνονται από εταιρείες όπως η Dynagas LNG Partners (δηλαδή DLNG) και η Hoegh LNG Partners (HMLP). Η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι στο 57% της πληρότητας, σε σχέση με πέρυσι, λέει η Αν Σοφί Κορμπό, του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Ο στόχος της ΕΕ είναι 80% πληρότητα έως το φθινόπωρο.

Ωστόσο, η Γερμανία και άλλες οικονομίες της ΕΕ θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με περιορισμό φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο κιόλας, εάν η Ρωσία διατηρήσει την τρέχουσα πίεση, λέει ο Τζόναθαν Στερν, ιδρυτής του ερευνητικού προγράμματος για το φυσικό αέριο στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. Οι απλοί καταναλωτές μάλλον θα παραμείνουν ζεστοί αυτόν τον χειμώνα, αλλά ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποσοστώσεις ενέργειας. Οι τιμές, οι οποίες τριπλασιάστηκαν τον περασμένο χρόνο, θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη 40%, προβλέπει ο Μαντέλ της Aurora.

«Η δοκιμασία θα έρθει αυτόν τον χειμώνα», λέει ο Στερν. «Θα κατηγορήσουν οι πολίτες για τις δυσκολίες τους τον Πούτιν ή τους δικούς τους πολιτικούς;»

Αυτές οι δυσκολίες δεν θα τελειώσουν το 2022-23, εάν η Ευρώπη διατηρήσει την αποφασιστικότητά της να απογαλακτιστεί από το ρωσικό αέριο. Τα νέα έργα LNG χρειάζονται χρόνια για να λειτουργήσουν. Οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις της ΕΕ για πράσινη ενέργεια περιπλέκουν την κατάσταση. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας διστάζουν να υπογράψουν τα 20ετή συμβόλαια που οι προμηθευτές LNG επιδιώκουν ώστε να καλύψουν τις κεφαλαιακές δαπάνες τους.

Η Γερμανία κλείνει τους τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της, οι οποίοι το 2020 εξακολουθούσαν να τροφοδοτούν το 10% της ενέργειάς της. Υπάρχουν λίγες πιθανότητες να ανατραπεί αυτή η απόφαση, καθώς το Κόμμα των Πρασίνων είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού. «Θα έχουμε μια σφιχτή αγορά μέχρι το 2025», λέει η Κορμπό. «Ο μεθεπόμενος χειμώνας θα είναι χειρότερος από αυτόν που έρχεται».

Ο ενθουσιασμός για τις μετοχές LNG έχει μειωθεί καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν τις προκλήσεις για την αύξηση της προσφοράς. Οι μετοχές της Cheniere Energy (LNG) υποχωρούν κατά 10% από το υψηλότερο σημείο, που σημειώθηκε τον Μάρτιο.

Ο Νέιθαν Πάιπερ, επικεφαλής ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Investec, εξακολουθεί να βλέπει αξία στη νορβηγική κρατική ενεργειακή ισχύς Equinor (EQNR), τον παραγωγό φυσικού αερίου που βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση της ΕΕ. Βλέπει επίσης θετικά μικρότερες εταιρείες όπως οι Serica Energy (SQZ.UK) και Harbour Energy (HBR.UK) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες αντλούν φυσικό αέριο από κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα.

Η οργή των Ευρωπαίων για την εισβολή της Ρωσίας μέχρι στιγμής υπερισχύει του πόνου που υφίστανται από την τιμή που πληρώνουν για την ενέργεια και τον σχετικό πληθωρισμό. Ο Πούτιν δείχνει αποφασισμένος να αλλάξει αυτή την εξίσωση.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο