Εάν είστε Αμερικανός που επισκέπτεστε την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Ισπανία αυτό το καλοκαίρι είστε τυχεροί: Τα γεύματα, τα ξενοδοχεία και οι εκδρομές είναι πιο προσιτά σε δολάρια από ό,τι σε δύο δεκαετίες.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα του CNN Business. Τι συμβαίνει; Το ευρώ έχει υποχωρήσει σε περίπου 1,03 δολάρια, σημειώνοντας βουτιά άνω του 8% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από έτος μέχρι σήμερα. Τώρα διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2002.

Διαβάστε επίσης: Ευρώ: Σε χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν έχει πιάσει πάτο ακόμα, υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το parity, δηλαδή την ισοτιμία 1 προς 1, στην οποία ένα δολάριο μπορεί να αγοράζει ένα ευρώ.

Εντούτοις, οι «ευοίωνες» αυτές προβλέψεις για τους Αμερικανούς τουρίστες, μόνο θετικές δεν είναι για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Οι τελευταίες θα πρέπει να αγοράζουν ενέργεια, πρώτες ύλες και εξοπλισμό που τιμολογούνται σε δολάρια, με αποτέλεσμα το κόστος των εξαγωγών τους να αυξάνεται, ενώ, παράλληλα, καλούνται να αντιμετωπίσουν κι έναν ιστορικά υψηλό πληθωρισμό.

Τι  πυροδοτεί το sell-off του ευρώ

Τι είναι όμως αυτό που πυροδοτεί το sell-off του ευρώ, του δεύτερου νομίσματος που χρησιμοποιείται περισσότερο στον κόσμο; Οι αναλυτές επισημαίνουν ορισμένους παράγοντες.

Το πρώτο είναι οι οικονομικές προοπτικές. Οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται παγκοσμίως . Όμως, η εγγύτητα της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία και η ιστορική της εξάρτηση από τη Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, την έχει κάνει πιο ευάλωτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα άλλο θέμα είναι το εμπόριο. Η Γερμανία μόλις ανέφερε ένα σπάνιο μηνιαίο εμπορικό έλλειμμα, σημάδι ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας επιβαρύνουν τους κατασκευαστές στην εξαγωγική δύναμη της Ευρώπης. Ένα ασθενέστερο ευρώ καθίσταται απαραίτητο για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές του μπλοκ.

Η Ευρώπη είναι επίσης πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει να ανοίξει τον κύκλο αυτόν τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να επενδύουν τα χρήματά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μπορούν να έχουν καλύτερες αποδόσεις.

Καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι αγορές ομολόγων σε χώρες με υψηλά φορτία χρέους όπως η Ιταλία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να υποστούν πίεση . Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα εργαστεί για να αποτρέψει αυτό που αναφέρει ως «κατακερματισμό», αλλά παραμένει ένας κίνδυνος που οι έμποροι παρακολουθούν στενά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη