Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε τα πρώτα στοιχεία χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του μέτρου σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, το ποσοστό των εργαζομένων στους δύο κλάδους που χρησιμοποίησαν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από την Παρασκευή 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα διαμορφώνεται στο 79,9%. Επί συνόλου 120.344 εργαζομένων (117.017 αν αφαιρεθούν 3.327 στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης) στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, την κάρτα χρησιμοποίησαν το προηγούμενο 7ήμερο οι 93.440.

Ειδικότερα, στον κλάδο των σούπερ μάρκετ το ποσοστό διαμορφώνεται σε 80,4%, ενώ στις επιμέρους αλυσίδες κλιμακώνεται μέχρι και το 98%. Στη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων το ποσοστό υπερβαίνει το 80%. Ωστόσο υπάρχουν και τρεις επιχειρήσεις με μονοψήφια ή και μηδενικό ποσοστό εφαρμογής, με το υπουργείο να προχωράει σε σύσταση ώστε αυτές να συμμορφωθούν.

Στις τράπεζες ο μέσος όρος είναι 78,3% ενώ τα ποσοστά φθάνουν μέχρι 100%. Ομοίως η πλειονότητα έχει συμμορφωθεί, υπάρχουν όμως και λίγες περιπτώσεις μικρών τραπεζών με μηδενικά ποσοστά. Στις τέσσερις συστημικές τράπεζες το ποσοστό εφαρμογής κυμαίνεται από 74 – 85%.

Ικανοποιητικά τα ποσοστά

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θεωρεί τα παραπάνω ποσοστά ικανοποιητικά, «αν ληφθεί υπόψη ότι στην Ψηφιακή Κάρτα εντάσσονται επί του παρόντος μόνο οι εργαζόμενοι με φυσική παρουσία, ενώ στις τράπεζες σημαντικός αριθμός εξακολουθεί να εφαρμόζει τηλεργασία (τον Ιούνιο το ποσοστό των εργαζομένων σε τηλεργασία στις τράπεζες ήταν πάνω από 10 %). Επίσης αρκετοί είναι και οι εργαζόμενοι που λείπουν τον Ιούλιο σε θερινές άδειες».

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση θεωρείται αυτονόητο ότι το ποσοστό χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας «θα αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, καθώς επιχειρήσεις και εργαζόμενοι εξοικειώνονται με το νέο σύστημα, ενώ εξαντλείται παράλληλα η περίοδος κατά την οποία δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις για την μη ενεργοποίησή της».

Με αφορμή καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα για κρούσματα καταστρατήγησης του ωραρίου με παράκαμψη της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, το υπουργείο επισημαίνει ότι «η Κάρτα είναι το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη, τον έλεγχο και την αντιμετώπιση ακριβώς αυτών των φαινομένων».

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Παράλληλα, στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ οι έλεγχοι θα δίνουν έμφαση στην ορθή χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με καταγραφή του πραγματικού ωραρίου εργασίας αλλά και στο ενδεχόμενο παρουσίασης απλών εργαζόμενων ως στελεχών προκειμένου να παρακαμφθούν οι περιορισμοί του ωραρίου εργασίας. Επιπλέον, το δίμηνο της περιόδου προσαρμογής στο μέτρο αφορά αποκλειστικά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού της Ψηφιακής Κάρτας και οποιαδήποτε άλλη παράβαση της εργατικής νομοθεσίας διαπιστώνεται, όπως η αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, θα τιμωρείται σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Διαβάστε ακόμα: «Φάλτσα» με ψηφιακή κάρτα βλέπει η ΟΤΟΕ – Τι συμβαίνει με τους «διευθύνοντες υπαλλήλους»

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκαθαρίζει σε κάθε κατεύθυνση ότι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου που εντάσσονται στο καθεστώς της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα ελέγχονται για την ορθή εφαρμογή της και εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις θα υφίστανται τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Επίσης, ενθαρρύνει τους εργαζόμενους και συνδικαλιστικούς φορείς που διαπιστώνουν φαινόμενα καταστρατήγησης του μέτρου, να προχωρούν σε καταγγελίες προς την Επιθεώρηση Εργασίας, επώνυμα ή ανώνυμα, οι οποίες θα ελέγχονται άμεσα», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax