Να είναι επιφυλακτικές με τη χρήση εφαρμογών που παρακολουθούν την έμμηνο ρύση τους καλεί τις γυναίκες των ΗΠΑ αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο λόγος, οι φόβοι ότι οι αρχές σε Πολιτείες που περνούν αυστηρές διατάξεις απαγόρευσης των αμβλώσεων – μετά την ανατροπή της ιστορικής απόφασης Roe v. Wade – θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα από τις εν λόγω εφαρμογές για να εντοπίσουν τυχόν εγκυμοσύνη και κατόπιν διακοπή της κύησης, και να τιμωρήσουν τις γυναίκες και τους ιατρούς που ενεπλάκησαν στην άμβλωση.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί» όσον αφορά τη χρήση των εφαρμογών, δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους η Jen Klein, διευθύντρια του Συμβουλίου Πολιτικής Φύλου του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση συνιστά στις γυναίκες να διαγράφουν τέτοιες εφαρμογές.

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών έχει δημοσιεύσει «πρακτικές οδηγίες για το πώς να διαγράψετε ορισμένες εφαρμογές που βρίσκονται στο τηλέφωνό σας» πρόσθεσε.

Ανησυχία Μπάιντεν

Για το ίδιο θέμα μίλησε άλλωστε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι εξτρεμιστές κυβερνήτες και άλλοι θα προσπαθήσουν να πάρουν αυτά τα δεδομένα από το τηλέφωνό σας τα οποία βρίσκονται εκεί έξω, για να βρουν τι αναζητάτε, πού πηγαίνετε και τι κάνετε όσον αφορά την υγειονομική σας περίθαλψη. Μιλάμε για έλλειψη ιδιωτικότητας», είπε, προσθέτοντας ότι υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που ζητά από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να πατάξει τους μεσάζοντας – μεταπωλητές δεδομένων, που προωθούν ιδιωτικές πληροφορίες σε ακραίες ομάδες.

Ψήφος στους Δημοκρατικούς

Παράλληλα, ο πρόεδρος Μπάιντεν προέτρεψε τις γυναίκες να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι ο γρηγορότερος τρόπος για να ανατραπεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το δικαίωμα στην άμβλωση είναι να υπάρξει μια ισχυρή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ώστε να ψηφιστεί ένας νόμος που θα κωδικοποιεί τέτοια δικαιώματα.

«Αυτός είναι ο ταχύτερος διαθέσιμος δρόμος», είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Ελπίζω και πιστεύω ότι οι γυναίκες θα προσέλθουν μαζικά (στις εκλογές) για να ανακτήσουν τα δικαιώματα που τους αφαίρεσε το Δικαστήριο», πρόσθεσε.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα Ανώτατο Δικαστήριο «εκτός ελέγχου» να περιορίζει τις ελευθερίες, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Άλλωστε, το διάταγμα που υπέγραψε περιλαμβάνει εντολή στο υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών να αναλάβει δράση για να προστατευθεί και να επεκταθεί η πρόσβαση των γυναικών στην «φαρμακευτική διακοπή της κύησης», η οποία έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Επίσης το υπουργείο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού και μέσα αντισύλληψης.

Κίνδυνος

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου και αποσπάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, έχουν πει ότι θα προσπαθήσουν να περάσουν έναν νόμο που θα απαγορεύει τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πρόσθεσε όμως ότι ο ίδιος θα ασκήσει βέτο, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο. Εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θέτει σε κίνδυνο μια σειρά άλλων ελευθεριών, όπως τον γάμο για όλους, την πρόσβαση στην αντισύλληψη και άλλες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων