
Φούντωσε σήμερα η διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και Φινλανδίας αναφορικά με το κόστος που προκύπτει από την προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας φυσικού αερίου Uniper. Συγκεκριμένα, η φινλανδική πλευρά που μετέχει στη μετοχική σύνθεση της Uniper απέρριψε το αίτημα της γερμανικής πλευράς για περαιτέρω στήριξη και διάσωση της.
Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα, η Uniper που είναι ο κυριότερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία ζήτησε τη βοήθεια του γερμανικού Δημοσίου προκειμένου να παραμείνει ζωντανή, καταθέτοντας αίτηση για υπαγωγή στα κρατικά μέτρα σταθεροποίησης των ενεργειακών επιχειρήσεων, δεδομένου πως η εκτόξευση των τιμών την έχουν φέρει στο χείλος της χρεοκοπίας. Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως οι απώλειες της θα φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ φέτος.
Διαβάστε επίσης: Uniper: Tο «πρώτο μεγάλο θύμα» της ενεργειακής κρίσης
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποστήριξε πως η φινλανδική κρατική ενεργειακή Fortum θα πρέπει να συνεισφέρει στην στήριξη της Uniper. «Είναι δίκαιο να λάβουμε υπόψη μας μοντέλα, όπου όλοι οι ιδιοκτήτες (ήτοι οι μέτοχοι) θα μοιραστούν την υποχρέωση».
Σημειωτέον πως η Fortum είναι ο κυριότερος μέτοχος της γερμανικής εταιρείας με ποσοστό που ξεπερνά το 75%!
Η απάντηση της Fortum, ωστόσο, είναι αρνητική, με τον διευθύνων σύμβουλο Μάρκους Ράουραμ να δηλώνει γραπτά πως η ασφάλεια των επιπέδων προσφοράς προς τις γερμανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ευθύνη του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους, που έχει και την απαραίτητη πιστοληπτική ικανότητα. Κι αυτό με δεδομένο πως οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Μάλιστα, επεσήμανε πως η Fortum έχει ήδη προσφέρει 8 δισ. ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις για την στήριξη της Uniper.
Η διμερής διαμάχη φουντώνει σε ένα διάστημα που η Γερμανία και όχι μόνο ετοιμάζεται για την πολυήμερη, πλήρη, διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από την ερχόμενη Δευτέρα, με την αιτιολογία των τεχνικών επισκευών. Ο μεγάλος φόβος δε, είναι πως η Ρωσία και η Gazprom δεν θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα και θα κλείσει για μεγαλύτερο διάστημα, αν όχι επ’ αόριστον τις στρόφιγγες.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ