Την Τρίτη, 12/07/2022, εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Ωρολογιακή βόμβα το δημογραφικό

Με το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες το βράδυ (Παρασκευή, 08/07/2022), προβλέπονται τα εξής:

α. Επανακαθορίζεται το έτος ηλικίας φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής (από το 50ό στο 54ο) για την εφαρμογή μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ), σε περίπτωση που το υποβοηθούμενο πρόσωπο είναι γυναίκα.

β. Διευρύνεται ο σκοπός της κρυοσυντήρησης περιλαμβάνοντας και τη διατήρηση της γονιμότητας.

γ. Απαλείφεται το ανώτατο όριο παράτασης της διάρκειας της κρυοσυντήρησης.

δ. Προβλέπεται η καταβολή της αποζημίωσης και των σχετικών δαπανών στους δότες γαμετών, από τους ιατρούς ή τους νόμιμους εκπροσώπους της Μονάδας ΙΥΑ ή της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

-Τίθενται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων δύνανται να διενεργηθούν σε ανήλικο ίντερσεξ άτομο, που έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας του, οι ιατρικές πράξεις και θεραπείες, για την ολική ή μερική αλλαγή των χαρακτηριστικών φύλου.

-Προβλέπεται, με αναδρομική ισχύ, ότι οι ειδικευμένοι ιατροί κλάδου ΕΣΥ που μετατίθενται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές, Εργαστήρια καθώς και τμήματα του ΕΣΥ που μετεγκαταστάθηκαν ή εγκαταστάθηκαν στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» καταλαμβάνουν συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις κλάδου ΕΣΥ των ως άνω Τμημάτων, Κλινικών και Εργαστηρίων.

-Δεν εμπίπτει σε περιορισμούς η αποζημίωση μετακίνησης εντός ή εκτός έδρας και η ημερήσια αποζημίωση, ανεξαρτήτως μέσου, των διασωστών-πληρωμάτων, νοσηλευτών και ιατρών του ΕΚΑΒ που υπηρετούν ως μόνιμοι ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής (ισχύει για το μόνιμο προσωπικό), εφόσον πραγματοποιούνται για κάθε υπηρεσιακό σκοπό και όχι αποκλειστικά για την εκτέλεση υπηρεσίας στις βάσεις αεροδιακομιδών, όπως ισχύει έως την οριζόμενη ημερομηνία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πανελλαδικές: Μέχρι την Παρασκευή η δημιουργία κωδικών για την υποβολή μηχανογραφικού
Επικαιρότητα |

Πανελλαδικές: Μέχρι την Παρασκευή η δημιουργία κωδικών για την υποβολή μηχανογραφικού

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας.