Κύπρος: Ιδιώνυμο αδίκημα οι γυναικοκτονίες

Ιδιώνυμο αδίκημα που επισύρει ποινή διά βίου φυλάκισης καθίσταται πλέον στην Κύπρο το έγκλημα της γυναικοκτονίας. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο

Κύπρος: Ιδιώνυμο αδίκημα οι γυναικοκτονίες

Η σχετική πρόταση νόμου, οδηγήθηκε μετά από μήνες διαβουλεύσεων ενώπιον της ολομέλειας την Πέμπτη, και ψηφίστηκε σε νόμο με 38 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον.

Έτσι η Κύπρος γίνεται μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που αναγνωρίζει νομικά ως ξεχωριστό αδίκημα τη γυναικοκτονία, η οποία ορίζεται ως η θανάτωση γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, βασανισμού και μισογυνισμού, αλλά και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας.

Αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, η οποία ήταν και η εισηγήτρια της πρότασης νόμου, παρέθεσε ενώπιον του σώματος στοιχεία για τις γυναικοκτονίες των τελευταίων ετών στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 2019 σημειώθηκαν 9 γυναικοκτονίες, 5 το 2020, 5 το 2021 και μία το 2022. Όλα τα θύματα είπε η κ. Δημητρίου «έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, από άνδρες που εμπιστεύτηκαν και που ασκούσαν εξουσία πάνω τους».

Σημείωσε επίσης ότι η αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» και η ένταξή του στην έννομη τάξη της Κύπρου, καθίσταται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιτακτική, γιατί δίνει έμφαση στην ένταση, στην προέλευση και στην αιτία του εγκλήματος.

Πηγή: Deutsche Welle

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο