Σε αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής αναφορικά με τη δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίων (ή τέταρτη δόση) κατά του κορωνοϊού προχώρησαν σήμερα οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές του ECDC και του EMA, λαμβάνοντας υπόψη την κάθετη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών σε όλη την περιοχή και την εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών.

Συγκεκριμένα σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν προτείνουν την χορήγηση δεύτερης ενισχυτικής δόσης κατά του κορωνοϊού σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, αντί της μέχρι τώρα οδηγίας που αφορούσε τα άτομα άνω των 79 ετών, όπως και σε όλους όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

«Είναι ζωτικής σημασίας όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών και τα ευάλωτα άτομα να προσέλθουν άμεσα για να λάβουν την δεύτερη ενισχυτική δόση» επεσήμανε η αρμόδια Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη.

Άμεση ανάγκη για νέους εμβολιασμούς

Στις οδηγίες του ECDC και του EMA αναφέρεται πως η δεύτερη ενισχυτική δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την πρώτη, με υψηλή προτεραιότητα σε όσους έχουν ξεπεράσει τους έξι μήνες χρονικής διαφοράς.

Για την ώρα οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα σκευάσματα που έχουν ήδη στα χέρια τους, όμως ο ΕΜΑ ανεβάζει… στροφές για την πιθανή έγκριση των τροποποιημένων εμβολίων το Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται πως είναι απαραίτητο η διαδικασία να επιταχυνθεί μέσα στο καλοκαίρι και οι χώρες να μην περιμένουν τα νέα εμβόλια, ώστε να μην χαθεί χρόνος για την ενίσχυση της θωράκισης του πληθυσμού εν όψει της χειμερινής περιόδου.

Εξάλλου, με δεδομένο πως θα υπάρξει νέο ισχυρό κύμα κρουσμάτων το φθινόπωρο και το χειμώνα, οι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να καταρτίσουν σχέδια για την διεύρυνση της χορήγησης ενισχυτικών δόσεων, μαζί και με τους εμβολιασμούς κατά της εποχικής γρίπης.

Οι νέες οδηγίες από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές θα διευκολύνουν τις εθνικές κυβερνήσεις και τις αρμόδιες εθνικές επιτροπές εμβολιασμών να αναθεωρήσουν επίσης τις οδηγίες τους και να δρομολογήσουν την επιτάχυνση των εμβολιασμών, ίσως και με νέες καμπάνιες, καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει μειωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».