Νέο παγκόσμιο ρεκόρ «έπιασε» η πώληση ενός βαρελιού σπάνιου σκωτσέζικου ουίσκι, με τον εκλεκτικό συλλέκτη από την Ασία που το αγόρασε, να καταβάλει συνολικά 16 εκατ. στερλίνες. Το προηγούμενο ρεκόρ για βαρέλι ουίσκι, ήταν κατά περίπου 15(!) εκατ. στερλίνες μικρότερο, ήτοι στο 1 εκατ. στερλίνες και είχε καταγραφεί μόλις λίγες μήνες πριν.

Το βαρέλι με single malt σκωτσέζικο ουίσκι, που χρονολογείται από το Νοέμβριο του 1975, είχε παραχθεί από το αποστακτήριο Ardbeg Distillery, που εδρεύει στο νησί Islay της Σκωτίας. Η Ardbeg έχει ιστορία 207 ετών και έχει πολλαπλές διακρίσεις στο ενεργητικό της.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές το βαρέλι πουλήθηκε ουσιαστικά τουλάχιστον δύο φορές πάνω από την τιμή που κατέβαλε η εταιρεία Glenmorangie Co, θυγατρική της γαλλικής LVMH Group, για να αγοράσει την Ardbeg, το 1997.

Από το πολύτιμο περιεχόμενο του βαρελιού εκτιμάται πως θα προκύψουν συνολικά 440 μπουκάλια ουίσκι, το κάθε ένα από τα οποία κοστολογείται στα 36.000 δολάρια. Η εταιρεία θα παραδίδει 88 τέτοια μπουκάλια ετησίως, για τα επόμενα πέντε χρόνια, στον Ασιάτη συλλέκτη που αγόρασε το σπάνιο ουίσκι.

Πηγή: Twitter

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ, ύψους 1 εκατ. στερλίνων, αφορούσε την πώληση ενός βαρελιού ουίσκι του 1988 από το επίσης σκωτσέζικο αποστακτήριο Macallan, το οποίο είχε αγοράσει Αμερικανός συλλέκτης τον περασμένο Απρίλιο.

Ειδικοί επισημαίνουν πως η αγορά των ποτών έχει παρουσιάσει σημαντική άνθιση τα τελευταία χρονιά, με τις πωλήσεις να ανεβαίνουν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ειδικά για σπάνια ουίσκι μεγάλης ηλικίας, το ενδιαφέρον από συλλέκτες είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν συνεχώς.

Πέρυσι, ένας αριθμός ρεκόρ 172.500 μπουκαλιών single malt σκωτσέζικου ουίσκι πουλήθηκε στην δευτερογενή αγορά έναντι συνολικά 75 εκατ. στερλίνων, ένα ποσό που μεταφράζεται σε μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τα ύψους 58 εκατ. στερλίνων μπουκάλια που πουλήθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τον δείκτη Rare Whisky 101 Index.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus