Με απώλειες κινείται σήμερα η Wall Street, καθώς τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ εντείνουν τις ανησυχίες για το βαθμό της αντίδρασης της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones χάνει 0,79% στις 30.736 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,78% στις 3.789 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,77% στις 11.177 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Νεο σοκ στις ΗΠΑ από το ρεκόρ 40 ετών στον πληθωρισμό – Στο 9,1% τον Ιούνιο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 9,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, συνεχίζοντας την αυξητική του πορεία από το 8,6% του Μαΐου, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 1981. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν τον δείκτη στο 8,8%.

Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 5,9% και πάνω από την εκτίμηση του 5,7%.

«Η αγορά ανέμενε ότι ο πληθωρισμός θα είχε κορυφωθεί», δήλωσε ο Lindsey Bell, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγορών και χρήματος της Ally. «Η ανάγνωση του δείκτη όμως είναι πιθανό να επιβεβαιώσει αυτό που μας προϊδέασε η ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή – ότι η Fed θα τηρήσει το επιθετικό χρονοδιάγραμμά της για την αύξηση των επιτοκίων».

Η νέα μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα μπορούσε να ωθήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει άλλες 75 μονάδες βάσης το επιτόκιο κατά τη συνεδρίαση αυτού του μήνα ή να αυξήσει τις προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση για να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές. Τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια αναφοράς της κατά 75 μ.β. σε ένα εύρος 1,5%-1,75% στην πιο επιθετική άνοδο από το 1994.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, τα αποτελέσματα των εισηγμένων βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι μετοχές της Delta Air Lines υποχωρούν κατά 3,5%, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street