Σε σήμα κατατεθέν για την ελληνική παραγωγή τείνει να εξελιχθεί η φέτα, η οποία αποτελεί εθνικό προϊόν, τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σημειώνοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, το οποίο έκρινε ότι η Δανία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «φέτα» για τυριά που εξάγει, αποτελεί δικαίωση για τη χώρα μας και τους παραγωγούς.
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο είχε προσφύγει η Ελλάδα για να προστατεύσει την «φέτα» ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Δανία παραλείποντας να λάβει μέτρα ώστε να προλάβει και να σταματήσει την εξαγωγή τυριού που ονόμαζε «φέτα» σε τρίτες χώρες, παρέβη τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με τον Κανονισμό 1151/2012.
Διαβάστε επίσης: Ευρωδικαστήριο: Νίκη για την ελληνική φέτα – Τι αναφέρει η απόφαση κατά της Δανίας
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής: «Η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, αποτελεί δικαίωση για τη χώρα μας και τους παραγωγούς μας. Η «φέτα» αποτελεί εθνικό προϊόν και τείνει να εξελιχθεί σε σήμα κατατεθέν για την ελληνική παραγωγή. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στη νομική ομάδα του Γραφείου Κοινοτικού Δικαίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη νομικά άρτια δουλειά τους στο χειρισμό της υπόθεσης. Το ΥπΑΑΤ θα συνεχίσει τους ελέγχους στην αγορά για την προστασία της «φέτας» γιατί αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τις εξαγωγές της χώρας, αλλά και προϊόν που συνδέεται άμεσα με την ελληνική παράδοση».
Υπενθυμίζεται ότι η «φέτα» έχει καταχωριστεί ως προϊόν ΠΟΠ το 2002 και η συγκεκριμένη ονομασία επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για τυρί που παράγεται εντός των γεωγραφικών ορίων της Ελλάδας, το οποίο, μάλιστα, πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Διαβάστε επίσης: Φέτα – Προβληματισμός για τα κρούσματα νοθείας
Προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρώπης «με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο κρίνει, πρώτον, ότι με βάση το γράμμα του κανονισμού 1151/2012 η χρήση καταχωρισμένης ονομασίας για τον προσδιορισμό μη καλυπτόμενων από την καταχώριση προϊόντων που παρασκευάζονται στην Ένωση και προορίζονται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες δεν εξαιρείται από την απαγόρευση την οποία προβλέπει ο κανονισμός.
Όσον αφορά, δεύτερον, το όλο πλαίσιο του κανονισμού 1151/2012, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι ο κανονισμός προστατεύει τις ΠΟΠ και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) ως δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.
Το σύστημα των ΠΟΠ και των ΠΓΕ θεσπίστηκε προκειμένου να παρασχεθεί στήριξη στους παραγωγούς προϊόντων συνδεόμενων με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, μέσω της διασφάλισης ομοιόμορφης προστασίας των ονομασιών ως δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σε ολόκληρη την Ένωση. Η χρήση όμως μιας ΠΟΠ ή ΠΓΕ για τον προσδιορισμό προϊόντος που παρασκευάζεται μεν εντός της Ένωσης αλλά δεν πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές προσβάλλει, στην Ένωση, την αντίστοιχη ΠΟΠ ή ΠΓΕ ως δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας, ακόμη και αν το προϊόν αυτό προορίζεται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες.
Τρίτον, ως προς τους σκοπούς που επιδιώκονται με τον κανονισμό 1151/2012, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι ο σκοπός των ΠΟΠ και των ΠΓΕ έγκειται στην παροχή συνδρομής στους παραγωγούς προϊόντων συνδεόμενων με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές μέσω της εξασφάλισης δίκαιων αποδόσεων, ανάλογων με την ποιότητα των προϊόντων τους, στην κατοχύρωση ενιαίας προστασίας των ονομασιών ως δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σε ολόκληρη την Ένωση και στην παροχή σαφούς ενημέρωσης στους καταναλωτές για τις ιδιότητες των προϊόντων οι οποίες τους προσδίδουν προστιθέμενη αξία. Η δε χρήση της ΠΟΠ «φέτα» για τον προσδιορισμό προϊόντων που παρασκευάζονται μεν εντός της Ένωσης αλλά δεν πληρούν τις προδιαγραφές της σχετικής ΠΟΠ θίγει τους προαναφερθέντες σκοπούς, ακόμη και αν τα προϊόντα αυτά προορίζονται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες.
Η Δανία παρέλειψε να λάβει μέτρα
Συνεπώς, τόσο από το γράμμα όσο και από το όλο πλαίσιο και τους σκοπούς του κανονισμού 1151/2012 προκύπτει ότι μια τέτοια χρήση καταλέγεται μεταξύ των ενεργειών που απαγορεύονται από τον κανονισμό. Το Δικαστήριο καταλήγει επομένως στο συμπέρασμα ότι η Δανία, παραλείποντας να λάβει μέτρα ώστε να προλάβει και να σταματήσει αυτού του είδους τη χρήση στο έδαφός της, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τον κανονισμό 1151/2012.
Σε απάντηση της δεύτερης αιτίασης την οποία προέβαλε η Επιτροπή, το Δικαστήριο κρίνει ότι η Δανία δεν παρέβη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας, στην οποία αναφέρεται το άρθρο 4, παράγραφος 3, ΣΕΕ. Ειδικότερα, η εν λόγω αιτίαση της Επιτροπής βάλλει κατά της ίδιας συμπεριφοράς την οποία αφορούσε και η πρώτη αιτίαση, ήτοι της παράλειψης να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη και την παύση της χρήσης της ΠΟΠ «φέτα» από Δανούς παραγωγούς για τον προσδιορισμό τυριού που δεν πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές. Μολονότι αληθεύει ότι η εξαγωγή, από παραγωγούς της Ένωσης προς τρίτες χώρες, προϊόντων σε σχέση με τα οποία χρησιμοποιείται παρανόμως μια ΠΟΠ μπορεί να αποδυναμώσει τη θέση της Ένωσης σε διεθνείς διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την κατοχύρωση των ενωσιακών συστημάτων προστασίας της ποιότητας, δεν διαπιστώνεται εν προκειμένω ότι η Δανία προέβη σε πράξεις ή σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη συνέπεια αυτή, κάτι που όντως θα στοιχειοθετούσε συμπεριφορά διακριτή από εκείνη την οποία αφορούσε η πρώτη αιτίαση».
Latest News
Τι αλλάζει σε καλλιέργειες, αγροτικό πετρέλαιο και «κόκκινα» δάνεια
Οι 4 παρεμβάσεις που θα ωφελήσουν τους αγρότες - Τι ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
Τέλος εποχής για το... προσούτο - Η πανώλη απειλεί τη βιομηχανία των 8,2 δισ.
Οι αγρότες στην Ιταλία φοβούνται για τα προς το ζην καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να ανακόψει τη χειρότερη επιδημία των τελευταίων δεκαετιών
Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΤΕ για καινοτομία στην αγροδιατροφική αλυσίδα
Το Μνημόνιο Συνεργασίας που συνυπέγραψε το ΥΠΑΑΤ με τους δύο φορείς έχει σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, τη διενέργεια έρευνας, τη διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών
Μικρό καλάθι κρατούν οι αγρότες – Ποια μέτρα περιμένουν από τον πρωθυπουργό
Για τις ανάγκες και τα μέτρα στήριξης μιλούν στον ΟΤ εκπρόσωποι των συνεταιριστών και των αγροτών με φόντο την 88η ΔΕΘ
Τσιάρας από ΕΛΓΟ Δήμητρα: Μέσα από την έρευνα θα ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα
Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη και σε υπηρεσίες του Κώστα Τσιάρα στη Θεσσαλονίκη
Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ – Τι προβλέπεται
Ποιες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ
Σε κρίση τα οινοποιεία της Καλιφόρνιας
Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες προβλέψεις για την παραγωγή κρασιού, η Καλιφόρνια θα συγκομίσει ελαφρώς χαμηλότερο όγκο το 2024 από πέρυσι
Κώστας Τσιάρας: Να επενδύσουμε στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων
Σε συνεταιριστικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ περιόδευσε στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Τσιάρας
Νέες εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου - Τι προβλέπεται για την Ελλάδα
Ποιο είναι το μεγάλο «στοίχημα» για το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε)
Πήρε υπογραφή το νέο «Κομφούζιο» - Τα ποσά και οι επιλέξιμες καλλιέργειες
Τι προβλέπεται στο εφαρμοστικό νομοθετικό πλαίσιο της δράσης «Κομφούζιο» της ΚΑΠ