Με μελανά χρώματα περιγράφει τις προοπτικές  της αμερικανικής οικονομίας η έκθεση της Federal Reserve, γνωστή  και ως Beige Book, που δόθηκε στη δημοσιότητα την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον μήνα Ιούνιο,  εκτινάχθηκε στο 9,1%, μια επίδοση που υπερβαίνει τόσο την αντίστοιχη του Μαΐου (8,6%) όσο και τις εκτιμήσεις των αναλυτών (8,8%).

Ειδικότερα, η Μπεζ Βίβλος, μια συλλογή από απόψεις από τις 12 περιφέρειες της Fed, βλέπει αυξημένες πιθανότητες ύφεσης και επίμονο πληθωρισμό τουλάχιστον μέχρι το τέλος τους έτους.

Οι φόβοι για ύφεση έχουν αυξηθεί πρόσφατα καθώς οι καταναλωτές που πλήττονται από τις υψηλότερες τιμές έχουν επιβραδύνει τη δραστηριότητα και οι εγχώριες επενδύσεις έχουν μειωθεί. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Στο 9,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Ανταποκρινόμενη στο υψηλότερο κόστος, η Fed έχει ξεκινήσει μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων με στόχο να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Μετά την έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή της Τετάρτης που έδειξε επίσης ότι ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε με γρήγορο ρυθμό 5,9%, οι traders αύξησαν τα στοιχήματά τους σε μια πιο επιθετική Fed, αποδίδοντας τώρα μια πιθανότητα 83% ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού κατά μια πλήρη μονάδα, στη συνεδρίασή της αργότερα τον Ιούλιο.

Ο Πρόεδρος της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστικ δήλωσε την Τετάρτη το απόγευμα ότι «όλα παίζουν» σχετικά με τις πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων και είπε ότι μια αύξηση 100 μονάδων βάσης ή πλήρους ποσοστιαίας μονάδας θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι για τη συνάντηση 26-27 Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή