Απέρριψε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με την Corriere Della Sera, ο πρόεδρος της Ιταλίας στέλνει τον Μάριο Ντράγκι πίσω στη Βουλή, ζητώντας να διαπιστωθεί μέσω ψηφοφορίας αν η κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Παραίτηση

Νωρίτερα ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

«Θα υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρόεδρο σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Οι συνθήκες δεν μου επιτρέπουν πλέον να συνεχίσω», πρόσθεσε.

«Ο συνασπισμός Εθνικής Ενότητας που στήριξε αυτή την κυβέρνηση δεν υφίσταται πλέον», είπε ακόμα, προσθέτοντας ότι από πολιτικής άποψης η μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κίνημα των Πέντε Αστέρων ήταν «εξέχουσας σημασίας».

Ο ρόλος των Πέντε Αστέρων

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία της Ρώμης, η οποία ενέκρινε και τα πιο πρόσφατα οικονομικά μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.

Ωστόσο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων -όπως είχε ανακοινώσει- δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία.

Συνολικά, την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού εκφράσθηκαν 172 γερουσιαστές, σε σύνολο 315. Οι «πεντάστεροι» γερουσιαστές, δεν εισήλθαν στην αίθουσα της Γερουσίας, κατά την ψηφοφορία.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ στη Ρώμη, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναβλήθηκε και ο Ντράγκι μετέβη στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας

Κατά την εφημερίδα Corriere della Sera, o Ιταλός πρόεδρος ζήτησε με έμφαση από τον Ντράγκι να παραμείνει στην θέση του, έστω και με την υποστήριξη μιας πιο περιορισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Το μήνυμα Ντράγκι

«Θέλω να ανακοινώσω ότι απόψε θα υποβάλω την παραίτησή μου στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικές από πολιτική άποψη. Η πλειοψηφία της Εθνικής Ενότητας που στήριξε αυτή την κυβέρνηση από την ίδρυσή της έχει χαθεί. Το σύμφωνο εμπιστοσύνης που διέπει την κυβερνητική δράση έχει αποτύχει. Τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά μου υπήρξε η μέγιστη δέσμευση να συνεχίσουμε την κοινή πορεία, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε και στις απαιτήσεις που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Όπως προκύπτει από τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η προσπάθεια αυτή δεν ήταν αρκετή.

»Από την εναρκτήρια ομιλία μου στη Βουλή είπα πάντα ότι αυτή η εκτελεστική εξουσία θα προχωρήσει μόνο εάν υπήρχε σαφής προοπτική να μπορέσει να υλοποιήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο οι πολιτικές δυνάμεις είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτή η συμπαγής δομή ήταν θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών των μηνών. Οι συνθήκες αυτές δεν υφίστανται πλέον. Σας ευχαριστώ για το έργο σας, τα πολλά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όσα πετύχαμε, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, προς το συμφέρον όλων των Ιταλών.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν