Ενα μεγάλο «έγκλημα» στην παραγωγική βάση της χώρας με επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο, συντελείται τους τελευταίους μήνες. Ολόκληρα κοπάδια στην Ηπειρο, τη Μακεδονία, την Κρήτη και τη Νάξο αποδεκατίζονται καθημερινά τους τελευταίους μήνες, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Κυρίως των ζωοτροφών. Αλλά και των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κτηνοτρόφοι προτιμούν τον δρόμο του σφαγείου για τα ζώα τους, από το να τα βλέπουν υποσιτισμένα, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τροφή. Στη Θεσσαλία οι κτηνοτρόφοι λένε ότι ήδη έχει οδηγηθεί στο σφαγείο το 10% των ζώων γαλακτοπαραγωγής. Στην Κρήτη ξεπερνάει το 20%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κτηνοτροφίας, που είναι η αιγοπροβατοτροφία από το γάλα της οποίας παράγεται ένα από τα εθνικά μας προϊόντα, η φέτα. Αλλά και πολλά τοπικά τυριά. Τα στοιχεία από τα ισοζύγια γάλακτος δείχνουν ότι μέσα σε έναν χρόνο καταγράφτηκε στο γίδινο γάλα μείωση της παραγωγής κατά 15% και στο πρόβειο κατά 7,5%. Συνολικά έχει υπολογιστεί ότι ένα στα 14 κιλά γάλακτος το έφαγαν οι ακριβές ζωοτροφές.

Στη Νάξο όπου η τοπική γραβιέρα σαρώνει επί χρόνια σε παραγωγή και εξαγωγές, η μείωση φτάνει το 30%, καθώς το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Για να γίνει αντιληπτό το αδιέξοδο, για το εν λόγω τυρί που παράγεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο αποκλειστικά ναξιώτικης παραγωγής, καθώς είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γάλα από άλλη περιοχή. Απλά οι παραγωγοί του θα βλέπουν ό,τι έχτισαν επί χρόνια να γκρεμίζεται.

Το ίδιο πρόβλημα σε μεγαλύτερη κλίμακα αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων της κτηνοτροφίας. Οι τιμές είναι στα ύψη, αλλά αυτό που τις πονάει περισσότερο είναι ότι δεν βρίσκουν επαρκείς ποσότητες.

Οι τιμές του τυριού και του γάλακτος ήδη επιβαρύνουν την τσέπη των καταναλωτών. Αλλά εξίσου σοβαρό θέμα δημιουργείται με τη διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κτηνοτροφικών προϊόντων. Η χώρα είναι γνωστό ότι πληρώνει τεράστια ποσά για εισαγωγές ενέργειας, αλλά πολλοί ξεχνούν ότι το έλλειμμα σε κρέας και γάλα που καταβάλουμε κάθε χρόνο ως οικονομία, ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις ζωοτροφές που εισάγουμε και φέτος δεν βρίσκουμε, το έλλειμμα για την ελληνική κτηνοτροφία πλησιάζει το 1,65 δισ. ευρώ. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απαιτεί παρέμβαση… χθες, σε δύο επίπεδα. Ενα άμεσο, προκειμένου να βρεθούν μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών. Εδώ ίσως να χρειαστούν και αντισυμβατικές λύσεις άλλων εποχών, με κρατικές ή συνεταιριστικές, αλλά σίγουρα μαζικές ίσως και σε διακρατικό επίπεδο αγορές ζωοτροφών, προκειμένου να σταματήσει το «έγκλημα». Σε ένα δεύτερο επίπεδο, απαιτείται η στοχευμένη χορήγηση των επενδυτικών προγραμμάτων στον κλάδο, μόνο σε προς καθετοποιημένες μονάδες. Αυτές δηλαδή που μαζί με τις σταβλισμένες εγκαταστάσεις διαθέτουν και εκτάσεις για την παραγωγής της τροφής για τα ζώα τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion