Σε νέα, πολύ μεγάλη, περικοπή των εκτιμήσεων του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των ρυθμών ανάπτυξης ετοιμάζεται να προχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της επόμενης αναθεωρητικής έκθεσης του. Αυτό αποκάλυψε σε σημερινή τοποθέτηση της η διευθύντρια του τμήματος Στρατηγικής, Πολιτικής και Επιθεώρησης του Ταμείου, Σέιλα Παζαρμπασίογλου.

Μιλώντας σε οικονομικό πάνελ στο Μπαλί της Ινδονησίας, μετά το πέρας της χθεσινής συνόδου του G20, η κυρία Παζαρμπασίογλου σχολίασε πως η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τροφίμων, η επιβράδυνση των εισροών κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές, η συνεχιζόμενη πανδημία και η υποχώρηση της κινεζικής οικονομίας δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο κλίμα για τους διαμορφωτές της πολιτικής. «Είναι ένα σοκ, μετά από άλλο σοκ, μετά από άλλο σοκ, που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Η 21η Ιουλίου η νέα D-Day για την Ε.Ε. 

Τρίτη αναθεώρηση 

To ΔΝΤ προχώρησε σε μια ακόμη δραστική, επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του για την παγκόσμια οικονομία στο 3,6% από το 4,4% πριν τον πόλεμο, κατά την έκθεση του Απριλίου. Φαίνεται, ωστόσο, πως η νέα έκθεση «World Economic Outlook», που θα δημοσιοποιηθεί στις 26 Ιουλίου θα περιλαμβάνει ακόμη πιο δυσμενή στοιχεία.

«Θα αναθεωρήσουμε πτωτικά τις προβλέψεις μας και μάλιστα κατά πολύ» ανακοίνωσε η κυρία Παζαρμπασίογλου. Θα είναι δε, η τρίτη στη σειρά περικοπή των εκτιμήσεων του Ταμείου για φέτος, γεγονός που αντανακλά το κλίμα ρευστότητας και αβεβαιότητας εν μέσω του πολέμου.

Σε πτωτικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων του έχουν προχωρήσει και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ.

Έλλειψη συντονισμένης αντίδρασης 

Το πρόβλημα δε, είναι πως, όπως φάνηκε και από την έκβαση της συνόδου του G20, η διεθνής κοινότητα δυσκολεύεται να συντονιστεί και να προχωρήσει σε μια συλλογική απάντηση απέναντι στα προβλήματα της εποχής, την εκτίναξη του πληθωρισμού και του κόστους ζωής και τις υφεσιακές απειλές.

Αντιστοίχως και οι κεντρικοί τραπεζίτες διεθνώς δυσκολεύονται να βρουν τη σωστή απάντηση απέναντι στις επίμονα υψηλά τιμές χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ήδη ευάλωτη κατάσταση των οικονομιών. Μάλιστα, η άνοδος των επιτοκίων είναι στους ανασχετικούς παράγοντες που συνηγορούν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων για τη φετινή χρονιά, αλλά και το 2023.

«Το μονοπάτι προς την ομαλή προσγείωση έχει στενέψει. Πιστεύουμε πως είναι ακόμη εφικτό, αλλά σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο» σχολίασε, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), Χουν Σονγκ Σιν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας