Υπομονή αναφορικά με τη δυνατότητα των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας να πετύχουν το στόχο τους, ζήτησε σε ανάρτηση του σε εταιρικό μπλογκ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εξηγώντας πως οι κυρώσεις έχουν ήδη πλήξει το Κρεμλίνο, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετό χρόνο για να αποδώσουν καρπούς.

«Ακόμη και αν οι κυρώσεις δεν αλλάξουν την ρωσική τροχιά βραχυπρόθεσμα, αυτό δεν σημαίνει πως είναι άχρηστες» γράφει χαρακτηριστικά. «Οι κυρώσεις μας πλήττουν σκληρά το Κρεμλίνο και η επίδραση τους στη ρωσική οικονομία θα αυξηθεί σταδιακά. Απαιτείται στρατηγική υπομονή διότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε (οι κυρώσεις) να έχουν την επιθυμητή επίδραση» εξηγεί.

Διαβάστε επίσης: Δύση vs Ρωσίας: Ποιος θα λυγίσει πρώτος στον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο; 

Αναφορικά με την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας ο Ισπανός αξιωματούχος υποστηρίζει πως υπάρχει μια τεράστια ανισορροπία μεταξύ του υψηλού όγκου των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και την παράλληλη κατάρρευση των εισαγωγών. Αυτό το θεωρούμενο εμπορικό πλεόνασμα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι στοιχείο οικονομικής υγείας, ειδικά για οικονομίες όπως η Ρωσία, επισημαίνει. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές με εγχώρια προϊόντα, όπως έκανε μετά τις κυρώσεις του 2014 στον αγροτικό τομέα. Όμως, σίγουρα για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει.

Ύψιστος στόχος η ενεργειακή απεξάρτηση 

Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κύριο Μπορέλ, είναι σημαντική η προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ε.Ε. για την μείωση της στρατηγικής εξάρτησης της στον ενεργειακό τομέα από τη Ρωσία. «Η εξάρτηση αυτή υπήρξε ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη μια ισχυρής ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Μόσχας και των επιθετικών της κινήσεων» παραδέχεται ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, υποστηρίζοντας πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν πίστευε πως η Ευρώπη δεν θα τολμούσε ποτέ να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της υψηλής εξάρτησης της.

«Η ταχεία αποτοξίνωση από την ρωσική ενέργεια δημιουργεί σημαντικά κόστη για μια σειρά κρατών και κλάδων που θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε. Όμως, αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να καταβάλουμε για να υπερασπιστούμε τις δημοκρατίες μας και το διεθνές δίκαιο» ξεκαθαρίζει ο κύριος Μπορέλ.

Θυμίζουμε πως η Κομισιόν, με τη σύμφωνη εισήγηση Μπορέλ, έχει ήδη δρομολογήσει το έβδομο πακέτο μέτρων κατά της Ρωσίας, το οποίο αυτή τη φορά θα στοχοποιεί το ρωσικό χρυσό. Το νέο πακέτο θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή