Η άμεση και δραστική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου αποτελεί τη λύση για την Ευρώπη, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), τονίζοντας πως θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν «μακρύ και δύσκολο χειμώνα».

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του IEA Φατίχ Μπιρόλ επεσήμανε ότι μπορεί η Γηραιά Ήπειρος να έχει σημειώσει κάποια πρόοδο διαφοροποιώντας την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, ωστόσο οι ροές από τη συγκεκριμένη χώρα στο εγγύς μέλλον παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, χωρίς να αποκλείεται μια πλήρης διακοπή.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το «καμπανάκι» του Μπιρόλ έρχεται καθώς ένα σοβαρό κύμα καύσωνα επιδεινώνει τη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, δημιουργώντας μη αναμενόμενη ζήτηση για παραγωγή αερίου, προκειμένου να διατηρηθούν δροσερές οι οικίες και οι επιχειρήσεις. Οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, καθώς ο θερμός αέρας μειώνει την αιολική ενέργεια, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού μειώνει την παραγωγή από πυρηνικούς σταθμούς και η πτώση της στάθμης των ποταμών δημιουργεί προβλήματα στην παροχή άνθρακα.

Διαβάστε επίσης: Οικονομία στο φυσικό αέριο για να βγει ο χειμώνας – Το σχέδιο της ΕΕ

«Οι εναλλακτικές προμήθειες δεν είναι αρκετές»

Περιγράφοντας τα βήματα που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη για να αποφύγει μια μεγάλη ενεργειακή αυτόν τον χειμώνα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, τόνισε πως το να βασιστείς σε εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετό. «Ακόμη και αν η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν δώσουν ό,τι μπορούν, οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική είναι κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ», σημείωσε.

Πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 12 δισ. κυβικά μέτρα τους επόμενους τρεις μήνες ή το ισοδύναμο περίπου 130 LNG Carriers, σύμφωνα με τον Μπιρόλ. «Το πρώτο άμεσο βήμα προς την πλήρωση των ευρωπαϊκών χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου σε επαρκή επίπεδα πριν από τον χειμώνα είναι να μειωθεί η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να αποθηκευτεί η ποσότητα που θα εξοικονομηθεί. Μέρος αυτής της διαδικασίας συμβαίνει ήδη λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, ωστόσο απαιτούνται περισσότερα σε αυτή την κατεύθυνση. Απαιτούνται σημαντικές πρόσθετες μειώσεις για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για έναν σκληρό χειμώνα», επεσήμανε.

«Ακόμα κι αν η Ευρώπη καταφέρει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίουτης στο 90%, εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ενεργειακό σοκ, εάν υπάρξει πλήρης διακοπή ροών από πλευράς Ρωσίας. Οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι εάν οι ρωσικές ροές σταματήσουν πριν η ήπειρος καταφέρει να εξασφαλίσει αυτό το όριο αποθήκευσης», πρόσθεσε.

Τα βήματα

  • Πλατφόρμες δημοπρασιών οι οποίες να ωθούν τις βιομηχανίες της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση
  • Μείωση στη χρήση φυσικού αερίου στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας προσωρινά την καύση άνθρακα και πετρελαίου, καθώς και την πυρηνική παραγωγή
  • Συνδυασμένες προσπάθειες μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, όπως «αυστηρή συνεργασία για τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο»
  • Μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών, με θέσπιση προτύπων και ελέγχους. Τα κυβερνητικά και δημόσια κτίρια θα πρέπει να «δείξουν τον δρόμο» σε αυτή τη διαδικασία
  • Ενιαία δράση για σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΕ σχεδιάζει να παρουσιάσει την Τετάρτη μια σειρά από ενέργειες -συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στη χρήση θέρμανσης και ψύξης- για να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας πιθανής διακοπής της παροχής αερίου από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια