Καλοκαιρινό διάλειμμα στους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη στην Εφορία κάνει η ΑΑΔΕ η οποία ωστόσο ετοιμάζεται να αναρτήσει στο διαδίκτυο τα ονομάτων όλων των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ.

 Το ηλεκτρονικό σφυρί για τα ακίνητα των οφειλετών της Εφορίας θα χτυπήσει ξανά στις  19 Σεπτεμβρίου οπότε θα βγουν σε πλειστηριασμό ένα διαμέρισμα και δύο οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου το e-σφυρί θα χτυπήσει για μια κατοικία στο Καστρί, μια μεζονέτα στη Κηφισιά. Από το φθινόπωρο η ΑΑΔΕ αναμένεται να εντείνει το πρέσινγκ στους οφειλέτες προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τα οποία συνολικά αγγίζουν τα  113 δις. ευρώ προέρχεται από  8.827 μεγαλοοφειλέτες που έχουν φεσώσει την Εφορία με  89,856  δις. ευρώ. Ο καθένας χρωστάει κατά μέσο όρο πάνω από 10 εκατ. ευρώ.  Μάλιστα η συγκεκριμένη ομάδα αύξησε τα χρέη της κατά 2,597 δις. ευρώ από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι το φετινό Απρίλιο με την πλειονότητα να αποτελούν οι επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: Χρέη στην Εφορία: Πώς θα αποκτήσετε ξανά τον έλεγχο του τραπεζικού λογαριασμού σας

Το μέτρο των πλειστηριασμών θα επεκταθεί και θα ενταθεί τους επόμενους μήνες σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν φορολογούμενοι στο ταμείο για κλείσιμο των ανοιχτών τους λογαριασμών

Ωστόσο με στόχο την άρση αδικιών και ακραίων κυρώσεων στους φορολογούμενους με «κόκκινες» φορολογικές οφειλές  νέα διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή ορίζει ότι:

–     Δεν θα κατάσχονται αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του τον οφειλέτη. Για πρόσωπα τα οποία με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, εξαιρούνται από την κατάσχεση, τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και του κατασχόντος ως προς τα αντικείμενα που θα κατασχεθούν εάν δηλαδή καλύπτουν ή όχι βασικές ανάγκες, τα συγκεκριμένα αντικείμενα κατάσχονται μεν, αλλά παραδίδονται στον  οφειλέτη, «φέροντα πάσας τας ευθύνας του μεσεγγυούχου» ενώ η  διαφορά λύνεται στο Ειρηνοδικείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί με αίτησή του ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών, από της παραδόσεως ή επιδόσεως του αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως

–      Καταργείται η υποχρέωση σύνταξης έκθεσης εκτίμησης των εκποιουμένων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και επισύναψης της στο Πρόγραμμα πλειστηριασμού.

–       Επί εκποιήσεως περιουσίας του πτωχεύσαντος διά πλειστηριασμού (αναγκαστικού ή εκούσιου) ο επισπεύδων τον πλειστηριασμόν δανειστής ή σύνδικος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητος αυτού, να κοινοποιήσει διά δικαστικού επιμελητού αντίγραφον του προγράμματος πλειστηριασμού.

–      Αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού κοινοποιείται και εις τους τυχόν αναγγελθέντος Διευθυντή Δημοσίων Ταμείων και Τελωνείων. Ομοίως κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών το αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.

–       Επί απευθείας εκποιήσεως ο σύνδικος υποχρεούται να γνωστοποιήσει την ημερομηνία εκποιήσεως, το είδος και την αξία των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και στους προϊσταμένους των αναγγελθεισών Δ.Ο.Υ. και Τελωνείων, 20 ημέρες τουλάχιστον, πριν από την ημερομηνία έναρξης της εκποίησης.

–       Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό, προκειμένου να του επιδοθούν έγγραφα της Εφορίας, ο αρμόδιος υπάλληλος μέχρι πρότινος  θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της Ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον «ιερέα της Ενορίας» και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεους, μέχρι 4ου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax