Σε διαφορετική κατεύθυνση κινούνται η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία όσον αφορά στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο.

Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου γνωστοποίησε πως η Αθήνα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικαλέστηκε τις προτάσεις, που έχει κάνει εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανακούφιση από τις άνευ προηγουμένου ενεργειακές ανατιμήσεις, οι οποίες, όπως είπε, προσφέρουν λύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι «η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση, κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία».

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, «το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, θα προκαλούνταν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Επιπλέον, ανέφερε ότι μία τέτοια μείωση, δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση των βόρειων χωρών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει προβεί και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει επάρκεια. Πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση, στις 26 Ιουλίου, στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.

Πορτογαλία: «Δυασανάλογο μέτρο»

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε, μέσω του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για την Ενέργεια, πως δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.

«Η Πορτογαλία θα αντιταχθεί στο “δυσανάλογο” αυτό μέτρο», δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Publico που δημοσιεύεται σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Σε λειτουργία τέθηκε ο Nord Stream 1

Η πρόταση της Επιτροπής “δεν έχει προσαρμοστεί για τις χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμένες”, με το δίκτυο αερίου όπως η Πορτογαλία, εξήγησε.

 Διαβάστε επίσης: ΡΑΕ: Το πλάνο για την αντιμετώπιση κρίσης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Ισπανία: Δεν θα καθορίσουμε τους θερμοστάτες των κατοικιών

Η ισπανική κυβέρνηση, από τη μεριά της, διαμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου.

Ειδικότερα, η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα, υποστήριξε ότι δεν θα επιβάλει ένα τέτοιο μέτρο, καθώς η Ισπανία αντιτίθεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης αερίου.

«Δεν θα εισάγουμε νόμο με την υποχρέωση να καθορίζεται η θερμοκρασία στους θερμοστάτες των κατοικιών», δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξή της στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

«Η κυβέρνηση θα προτείνει στους πολίτες να προσπαθούν να εξοικονομήσουν ενέργεια», δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει και την κατανάλωση αερίου των βιομηχανιών.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη, με στόχο «έναν ασφαλή χειμώνα».

«Η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει τόσο τον κίνδυνο όσο και το κόστος για την Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω ή πλήρους διακοπής, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανθεκτικότητα», επισημαίνεται η Κομισιόν.

Για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τις απαραίτητες μειώσεις της ζήτησης, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μείωσης της Ζήτησης Αερίου το οποίο καθορίζει μέτρα, αρχές και κριτήρια για συντονισμένη μείωση της ζήτησης. Το Σχέδιο αυτό εστιάζει στην υποκατάσταση του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα και στη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς.

Στοχεύει στη διασφάλιση του εφοδιασμού σε νοικοκυριά και βασικούς χρήστες όπως τα νοσοκομεία, αλλά και βιομηχανίες που είναι καθοριστικές για την παροχή βασικών προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομία, καθώς και για τις αλυσίδες εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Το σχέδιο παρέχει κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να λάβουν υπόψη τα κράτη μέλη κατά τον προγραμματισμό της περικοπής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια