Τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των αναλυτών για τις επιπτώσεις του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία έρχονται σταδιακά να επιβεβαιώσουν οι επίσημοι δείκτες που δημοσιεύονται. Το νέο… χτύπημα ήρθε από το μέτωπο της επιχειρηματικής δραστηριότητας που κατέγραψε σημαντική πτώση και μάλιστα απροσδόκητα, με αποτέλεσμα να φουντώσει η ανησυχία περί πιθανής επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας ίσως και σε επίπεδα ύφεσης.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος ΡΜΙ της S&P Global, που υπολογίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο στο βιομηχανικό τομέα όσο και στον τομέα των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52 μονάδες τον Ιούνιο, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για οριακή κάμψη στις 51 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Σημαντικά υψηλότερο πληθωρισμό προβλέπουν οι αναλυτές

Έρχεται ύφεση; 

Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021 που ο δείκτης χάνει έδαφος και μάλιστα υποχωρώντας κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από την επιβράδυνση. Τότε η υποχώρηση είχε αποδοθεί στην πανδημία που κάλπαζε, ενώ τώρα οφείλεται στο ντόμινο των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί ο πόλεμος.

Ο PMI του τομέα των υπηρεσιών κατέγραψε χαμηλό 15 μηνών στις 50,6 μονάδες από τις 53 μονάδες τον περασμένο μήνα, υποχωρώντας αρκετά παραπάνω από τις αναμενόμενες 52 μονάδες. Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση και για τον PMI του βιομηχανικού τομέα που διαμορφώθηκε στις 49,6 μονάδες.

Το σήμα της ΕΚΤ 

Η ανακοίνωση ήρθε στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και έντεκα χρόνια και μάλιστα με μια δυναμική αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Αν και η δυναμική στροφή της αναζωπύρωσε τα σενάρια περί επιβράδυνσης της οικονομίας.

«Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε τον Ιούλιο και οι μελλοντικοί δείκτες δείχνουν ότι τα χειρότερα έρχονται, στους επόμενους μήνες» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, αν εξαιρεθούν οι μήνες του lockdown της πανδημίας, η συρρίκνωση του Ιουλίου ήταν η πρώτη για τον ΡΜΙ από τον Ιούνιο του 2013, γεγονός ενδεικτικό της συρρίκνωσης της οικονομίας κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση.

Τα στοιχεία προκάλεσαν άμεσα τριγμούς στο ευρώ που κινήθηκε και πάλι καθοδικά έναντι του δολαρίου χάνοντας έως και 0,7%. Αναστάτωση σημειώθηκε και στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να πέφτει στο 1,07%, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο και το spread με τα ιταλικά ομόλογα να διευρύνεται στις 2,3 ποσοστιαίες μονάδες, κοντά στο τριετές υψηλό που είχε καταγράψει τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή