Ο Ντίνες Γκουναουάρντενα ορκίστηκε σήμερα, ως νέος πρωθυπουργός στη Σρι Λάνκα, όπως ανέφεραν τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, σε μια προσπάθεια του πολιτικού συστήματος να ξεπεράσει την πρωτοφανή κρίση των τελευταίων ημερών και την κοινωνική αναταραχή που οδήγησε στην παραίτηση παραίτηση του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας.

Η ορκωμοσία του Γκουναουάρντενα έγινε μία ημέρα μετά από την ορκωμοσία του Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε ως νέου προέδρου της χώρας.

Ο Γουικρεμεσίνγκε έχει διατελέσει πρωθυπουργός έξι φορές.

Διαβάστε επίσης: Σρι Λάνκα: Άφαντοι πρόεδρος και πρωθυπουργός – Η επόμενη ημέρα της εφόδου στις οικίες τους

Υπενθυμίζεται ότι χθες χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα και στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, καθώς οι διαδηλώσεις για την αδυναμία των αρχών της χώρας να δώσουν λύση στην καταστροφική οικονομική κρίση, πήραν βίαιη τροπή.

Κλειστά σχολεία, διακοπές ρεύματος

Το τελευταίο διάστημα η νησιωτική αυτή χώρα του Ινδικού Ωκεανού αναγκάστηκε να παρατείνει την αργία των σχολείων και τις διακοπές ρεύματος κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης η οποία την έχει φέρει αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα.  Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας απηύθυνε έκκληση στους ομογενείς να στείλουν χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αγορά πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης: Σρι Λάνκα: Ολοταχώς στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ με δανειακό πρόγραμμα

Το αβάσταχτο για τη χώρα εξωτερικό χρέος έχει καταστήσει αφερέγγυο πελάτη το νησί του Ινδικού για τους προμηθευτές καυσίμων οι οποίοι αρνούνται να της πουλήσουν με πίστωση. Τα ελάχιστα διαθέσιμα αποθέματα που επαρκούν μόνο για λίγες ημέρες, θα παρέχονται για βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των λιμανιών, των δημόσιων μεταφορών και της διανομής τροφίμων, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ΑP, με τον υπουργό Ενέργειας να χαρακτηρίζει «τεράστια πρόκληση» την ανεύρεση χρημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα