Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις παρατηρούνται στις εγκρίσεις ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να ζητά από τις τράπεζες και τους διαχειριστές κόκκινων δανείων να επιταχύνουν και να εφαρμόσουν τον νόμο, λέγοντας πως το σύστημα είναι «αυτοματοποιημένο» και ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται μετά την εισαγωγή των στοιχείων των δανειοληπτών είναι κοινής αποδοχής. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση για την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού, το ποσοστό εγκρισιμότητας διαμορφώνεται στο 46%, με μεγάλη απόκλιση από πιστωτή σε πιστωτή και με το εύρος εγκρισιμότητας να κυμαίνεται από 18% έως και 79%.

Οπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, αν και είναι πρωτοποριακός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης ο εξωδικαστικός μηχανισμός εμφάνισε αρκετές δυσκολίες στην υλοποίησή του όπως στη συλλογή των στοιχείων, στη διαδικασία οριστικής υποβολής της αίτησης, στην ταχύτητα αξιολόγησης από τους πιστωτές. Αυτή τη στιγμή, οφειλές που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια ρύθμισης, ενώ οφειλές άνω των 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί περίπου 6.500 αιτήσεις.

Μικρή επιτάχυνση

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής αυξάνεται καθώς ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών να φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ. Μέχρι χθες 425 αιτήσεις ρυθμίσεων ήταν επιτυχείς, εκ των οποίων 288 από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και 137 από το Δημόσιο. Σε αυτές τις ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 33% και η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων ανέρχεται μέχρι και τους 253 μήνες.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς πάνω από 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές για τις οποίες το υπουργείο προσδοκά να ολοκληρωθούν σύντομα. Τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου επεσήμαναν ότι τράπεζες και διαχειριστές εγκρίνουν έναν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης και μάλιστα με σημαντικά ανομοιόμορφο τρόπο μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια

«Παρατηρούμε ένα μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46%, που μας ανησυχεί, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης της Πολιτείας με τους πιστωτές, χτίζοντας στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι και οι οφειλέτες απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, ενώ παρουσιάζεται και καθυστέρηση στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεων.

Task force

Να σημειωθεί πως οι τράπεζες από τις 2.745 αιτήσεις που έχουν αξιολογήσει έως σήμερα έχουν εγκρίνει τις 1.274 και από τα 914 εκατ. ευρώ οφειλών μόνο 304 εκατ. ευρώ. Δεδομένης της σημαντικότητας του εγχειρήματος του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας με τους πιστωτές για να αποτυπωθούν οι λόγοι απόρριψης και να βρεθούν τρόποι επίλυσης των θεμάτων. Στόχος είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η ομάδα εργασίας να έχει καταθέσει τις απόψεις της. Πάντως απορρίψεις υπάρχουν και από τους δανειολήπτες (699 ρυθμίσεις που απορρίφθηκαν από δανειολήπτες  αφορούν δάνεια γύρω στα 123 εκατ. ευρώ).

Τι ακολουθεί

Το επόμενο χρονικό διάστημα των επόμενων 2-3 μηνών η πλήρης εφαρμογή του νόμου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου και της ΕΓΔΙΧ θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες για άνω του 1,5 δισ. ευρώ οφειλές. «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να έφυγαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, παραμένουν όμως ως βάρος στην οικονομία. Το θέμα, λοιπόν, είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να εξυγιανθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και να επιστρέψουν στην υγιή τραπεζική πιστή», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Επιτάχυνση στις ρυθμίσεις δανείων ζητά από τράπεζες και servicers

Σε ό,τι αφορά στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας α’ κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι να ξεκινήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, με παράλληλη πληρωμή στεγαστικού επιδόματος, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου ανέφερε ότι η πλατφόρμα είναι ήδη έτοιμη, αλλά αναμένονται κάποιες τεχνικές εγκρίσεις από την DGCom προκειμένου να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.