Νέα προβλήματα στην ταξιδιωτική κίνηση στην Ευρώπη αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του προσωπικού εδάφους της Lufthansa να προχωρήσει σε απεργία μέσα στην εβδομάδα, με στόχο να ασκήσει επιπλέον πίεση στην ηγεσία της εταιρείας σε ένα διάστημα που τα συνδικάτα διαπραγματεύονται αυξήσεις στους μισθούς.

Το κορυφαίο συνδικάτο του κλάδου των υπηρεσιών σε όλη τη Γερμανία, το Ver.di, με επιστολή του σήμερα κάλεσε το προσωπικό εδάφους της αεροπορικής εταιρείας να κατέβει σε μια πρώτη «προειδοποιητική» απεργία για 26 ώρες, μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης, η οποία αναπόφευκτα θα εντείνει το χάος που επικρατεί στα γερμανικά αεροδρόμια.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει με τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Γιατί ακυρώνονται οι πτήσεις 

Το κάλεσμα αφορά περίπου 20.000 εργαζομένους, προσωπικό εδάφους, καθώς και υπαλλήλους των θυγατρικών εταιρειών logistics και εμπορευματικής κίνησης.

Στην επιστολή του, το συνδικάτο απολογείται προς το ταξιδιωτικό κοινό για την αναπόφευκτη ταλαιπωρία που θα υποστεί, όμως ζήτησε την κατανόηση του για την ανάγκη του προσωπικού να αμείβεται με μισθούς που ανταποκρίνονται στην εκτίναξη του κόστους ζωής.

Παράλληλα επεσήμανε πως τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα αεροδρόμια και στις πτήσεις, προκαλώντας την αγανάκτηση των ταξιδιωτών, οφείλονται σε ελλείψεις που η εταιρεία δεν καλύπτει. «Για την αναζήτηση νέων συναδέλφων απαιτούνται ελκυστικοί όροι. Η Lufthansa μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να επενδύσει σε επαρκές προσωπικό, ώστε να διευκολύνει την ταξιδιωτική κίνηση» καταγγέλλει το Ver.di.

Μεγαλύτερες αυξήσεις 

Η διοίκηση της εταιρείας προσφέρει αύξηση του βασικού μισθού κατά 150 ευρώ το μήνα, αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, στην οποία θα προστεθεί μια ακόμη αύξηση κατά 100 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου. Ο κάθε εργαζόμενος θα λάβει επίσης μια επιπλέον αύξηση της τάξεως του 2% επί του μισθού του, από την 1η Ιουλίου του 2023, ωστόσο, «αναλόγως με το πώς θα κινηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα».

Πρόκειται για μια πρόταση που οι εργαζόμενοι απέρριψαν ως «ανεπαρκή» δεδομένου πως ο πληθωρισμός έφτασε στο 8,2% τον Ιούνιο, κηρύσσοντας γιατο λόγο αυτό ην απεργία. Το Ver.d επιμένει σε αυξήσεις ύψους 9,5%, ήτοι περίπου 350 ευρώ το μήνα, για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

«Βλέπουμε την κήρυξη της απεργίας ως μια ύστατη ευκαιρία για να λάβουμε μια σημαντικά καλύτερη προσφορά (από την εργοδοσία) κατά τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, ώστε να δοθεί τέλος στην μισθολογική διαμάχη» σχολίασε το Ver.di. Ο επόμενος γύρος συνομιλιών είναι στις 3 και 4 Αυγούστου.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για αμοιβές περίπου 20.000 υπαλλήλων των θυγατρικών logistics, των τεχνικών και εμπορευματικών εταιρειών της αεροπορικής εταιρείας. Ζητούν αύξηση 9,5%.

Το συνδικάτο στοχεύει να αυξήσει την πίεση στη Lufthansa ενόψει του επόμενου γύρου διαπραγματεύσεων στις 3 και 4 Αυγούστου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή