Σε αύξηση των τιμών στα προϊόντα της κατά 11% προχώρησε ο πολυεθνικός κολοσσός καταναλωτικών ειδών της Unilever λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του κόστους των μεταφορών, αναθεωρώντας παράλληλα και το ετήσιο guidance για τα επίπεδα των πωλήσεων της, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει υποχωρήσει.

Πάντως η εταιρεία που περιλαμβάνει μάρκες όπως τα σαπούνια Dove, η μαγιονέζα Hellmann’s και τα προϊόντα καθαρισμού Cif, διαμήνυσε πως στην ουσία δεν έχει περάσει ακόμη στο επίπεδο των καταναλωτικών τιμών την πλήρη επιβάρυνση που προκύπτει από την εκτίναξη των δαπανών.

Διαβάστε επίσης: Καταναλωτές: Η ακρίβεια «ευνοεί» την ιδιωτική ετικέτα

Οι αυξήσεις στις τιμές έφτασαν στο 11,2% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις ενισχύθηκαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων να μειωθεί κατά 2,1%, στο 8,8% για το τρίμηνο.

Πάντως, οι εκτιμήσεις της για τον συνολικό όγκο των πωλήσεων για φέτος είναι πως η αύξηση θα κυμανθεί λίγο υψηλότερα μεταξύ 4,5% και 6,5%. Ο τζίρος για το πρώτο μισό του έτους έφτασε στα 29,6 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 8,1%.

«Εισερχόμαστε σε μια περίοδο χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης. Το αν αυτό οδηγήσει σε πλήρη ύφεση απομένει να φανεί…» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος Άλαν Τζόουπ.

Εξάλλου η Unilever δεν είναι η μοναδική πολυεθνική του είδους της που έχει αρχίσει να επηρεάζεται από την εκτίναξη του πληθωρισμού. Και η κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ, η Walmart, εξέδωσε τη Δευτέρα δεύτερη προειδοποίηση για επιβάρυνση της κερδοφορίας της, λόγω του αυξημένου κόστους και της αρνητικής αντίδρασης των καταναλωτών στις αυξήσεις των τιμών.

Αναφορικά με το μισθολογικό κόστος, ο CEO της Unilever ξεκαθάρισε πως παρά τις πιέσεις που υπάρχουν για αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων, λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, ξεκαθάρισε πως «οι μισθοί δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τον πληθωρισμό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή