Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για την ενέργεια εξέφρασε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για  την κατανάλωση φυσικού αερίου.

«Θα συζητήσουμε σήμερα την προετοιμασία της ΕΕ για τον ερχόμενο χειμώνα. Οι χθεσινές ανακοινώσεις από την Gazprom υπογράμμισαν ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πιθανή διακοπή των προμηθειών ανά πάσα στιγμή», τόνισε η κ. Σίμσον, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει «καλά τώρα».

Διαβάστε επίσης: Φυσικό Αέριο: Παρέμβαση Μητσοτάκη σε Κομισιόν για αποζημίωση των βιομηχανιών

«Αναμένω ότι σήμερα θα έχουμε ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση, διότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές συνθήκες, ξεκινούν από διαφορετικές θέσεις. Περιμένω ότι στο τέλος θα έχουμε πολιτική συμφωνία» προσέθεσε, ενώ ανέφερε ότι η βάση του μηνύματος της Επιτροπής ήταν η «ενότητα και η αλληλεγγύη».

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Χωρίς… πλαφόν οι αντιδράσεις πολλών κρατών-μελών στο σχέδιο της Κομισιόν

Σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση της Gazprom, πως μείωσε την προμήθεια αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από το 40% στο 20% της δυναμικότητάς του, η ευρωπαία επίτροπος σημείωσε: «Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για να το κάνει αυτό. Αυτό είναι ένα πολιτικά υποκινούμενο βήμα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’αυτό. Και ακριβώς γι’αυτόν τον λόγο η προληπτική μείωση της ζήτησής μας για φυσικό αέριο είναι μια σοφή στρατηγική».

Το σχέδιο

Το αρχικό σχέδιο το οποίο παρουσίασε στις 20 Ιουλίου η Κομισιόν δίχασε τις χώρες της ΕΕ. Πολλές χώρες μαζί με την Ελλάδα, αντιτίθενται στην πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου στο επόμενο οκτάμηνο, ως απάντηση στον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας.

Η αναθεωρημένη εκδοχή του σχεδίου, η οποία τίθεται υπό συζήτηση και έγκριση σήμερα, προβλέπει, σύμφωνα με τον πρακτορείο dpa, οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023.

Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων αερίου και την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση και τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

Για την επίτευξη συμφωνίας χρειάστηκε να μετριαστούν αρκετοί από τους αυστηρότερους όρους του αρχικού σχεδίου και να θεσπιστούν αρκετές ρήτρες εξαίρεσης, ενώ η οροφή των δεσμευτικών ορίων εξοικονόμησης ανέβηκε.

Βάσει των όρων της τροποποιημένης συμφωνίας, οι δεσμευτικοί στόχοι για την εξοικονόμηση αερίου θα επιβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια