Η Μόσχα συνεχίζει το «παιχνίδι» με την εύθραυστη ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη, κλείνοντας περαιτέρω τις στρόφιγγες φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, μια απόφαση την οποία είχε προαναγγείλει στις αρχές τις εβδομάδας, επικαλούμενη τεχνικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, στη νέα κλιμάκωση η Gazprom έχει μειώσει τις ροές στο ένα πέμπτο της δυναμικότητας του αγωγού -της κυριότερης διαδρομής διανομής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη- εμπλέκοντας ξανά τη Γηραιά Ήπειρο στο «μαρτύριο της σταγόνας». Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός παρέχει φυσικό αέριο στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας από σήμερα το πρωί, ενισχύοντας τον κίνδυνο ελλείψεων τον ερχόμενο χειμώνα.

«Από σήμερα το πρωί, ο Nord Stream μεταφέρει 1,28 εκατομμύριο κυβικών μέτρων ανά ώρα, δηλαδή περί το 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του», ανακοίνωσε συγκεκριμένα η Gascade που διαχειρίζεται το δίκτυο στο γερμανικό έδαφος.

Διαβάστε επίσης: H ελληνική πρόταση στην ΕΕ για φθηνότερο κατά 45% ρεύμα

Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος Eni πληροφορήθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, έναντι 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες.

Πριν από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Nord Stream μετέφερε 73 GWh ανά ώρα, τροφοδοτώντας την πολύ υψηλής εξάρτησης από την Μόσχα Γερμανία, αλλά επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της σύνδεσης που περνά κάτω από την Βαλτική Θάλασσα. Η ροή μειώθηκε στο 40% σε σχέση με την συνήθη ποσότητα στα μέσα του Ιουνίου πριν την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας επί 10ήμερο για «ετήσια συντήρηση» από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Εκτοτε, η ροή έχει επαναληφθεί.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Ο ρωσικός εκβιασμός… πιάνει τόπο στη Γερμανία φέρνοντας σε αντιπαράθεση βιομηχανία και νοικοκυριά

Ρεκόρ στις τιμές φυσικού αερίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου έφθασαν χθες στο υψηλότερο επίπεδό τους από το ρεκόρ του Μαρτίου κάτω από τον ασφυκτικό περιορισμό των ροών από τη Ρωσία. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF αυξήθηκαν κατά 10% στα 194,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά από προηγούμενη άνοδο 10% τη Δευτέρα, αφού η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω τις ροές μέσω του ζωτικού αγωγού Nord Stream 1.

Στο μεταξύ, χθες Τρίτη, οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στο σχέδιο για τις έκτακτες ρυθμίσεις μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Η συμφωνία προβλέπει να μειώσουν όλες οι χώρες την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την τελευταία πενταετία, μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023.

Κρεμλίνο: Παρέχουμε όσο περισσότερο αέριο μπορούμε

Η ρωσική Gazprom παρέχει στην Ευρώπη όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατό, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και πρόσθεσε πως τεχνικά θέματα σχετικά με τον εξοπλισμό του αγωγού που οφείλονται στις κυρώσεις εμποδίζουν την Gazprom να εξάγει περισσότερο.

Η Ρωσία παρέδωσε λιγότερο αέριο στην Ευρώπη σήμερα σε μια περαιτέρω κλιμάκωση μιας ενεργειακής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καταστήσει δυσκολότερο, και πιο ακριβό, το γέμισμα των δεξαμενών της Ένωσης ενόψει του χειμώνα.

Η μείωση των παραδόσεων, στην οποία είχε αναφερθεί η Gazprom νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημαίνει πως η ικανότητα του αγωγού Nord Stream 1 –της κυριότερης διαδρομής διανομής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη– έχει πέσει στο ένα πέμπτο της δυναμικότητάς του, καθώς η Ρωσία είπε πως άλλη μια τουρμπίνα αερίου χρειάζεται επισκευή.

“Η Gazprom παρέχει [αέριο] όσο περισσότερο χρειάζεται και είναι δυνατό. Γνωρίζουμε πως οι τεχνικές δυνατότητες εφοδιασμού έχουν μειωθεί τώρα”, είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εμποδίζουν την επισκευή εγκαίρως του εξοπλισμού του Nord Stream 1.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Gazprom θα μπορέσει να αυξήσει τις προμήθειες όταν τελειώσει η συντήρηση. “Η Gazprom ήταν και παραμένει ένας αξιόπιστος εγγυητής όλων των υποχρεώσεών της αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί προμήθειες αν ξένος εξοπλισμός δεν μπορεί να συντηρηθεί λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων”, είπε.

Γερμανία: Παιχνίδι εξουσίας από τους Ρώσους

Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε την κίνηση των Ρώσων, με εκπρόσωπό της να τονίζει ότι το Βερολίνο δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο η Μόσχα εξακολουθεί να μην συναινεί στην επιστροφή της επισκευασμένης τουρμπίνας για τον αγωγό.

«Αυτό είναι παιχνίδι εξουσίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια