Ξεκινούν (με την πληρωμή των συντάξεων Αυγούστου) να καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ οι πρώτες 10.000 «συντάξεις εμπιστοσύνης», οι οποίες εκδίδονται με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης.

Στόχος της νέας ρύθμισης είναι η εξάλειψη του «στοκ» των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων εντός του καλοκαιριού και η έκδοση των νέων συντάξεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Τον Δεκέμβριο η αύξηση του 6% για εκατομμύρια συνταξιούχους

Οι πρώτες «συντάξεις εμπιστοσύνης» αφορούν αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι 31 Μαρτίου 2022. Συνολικά σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 57.000κύριες, ληξιπρόθεσμες, συντάξεις και από αυτές εκκαθαρίστηκαν τον Ιούνιο οι 28.000, εκ των οποίων οι πρώτες πληρωμές ξεκινούν από σήμερα.

Πάντως ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι με αυτή τη διαδικασία, δηλαδή των συντάξεων εμπιστοσύνης, υπάρχει σαφής κίνδυνος στις περιπτώσεις που έχουν χορηγηθεί χρήματα που δεν δικαιούται ο ασφαλισμένος αυτά να αναζητηθούν πίσω και εντόκως να παρακρατούνται από οποιαδήποτε μελλοντική παροχή θα έχει ο ασφαλισμένος. Παράλληλα υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις οι οποίες αναμένουν αίτηση όχι από τον φορέα που έχει υποβληθεί η αίτηση αλλά από φορέα που θα έπρεπε να μεταβιβαστεί ο φάκελος μετά την απόρριψή του με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Τα πλασματικά έτη

Παράλληλα, μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αναγνώριση των αιτήσεων πλασματικών χρόνων, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι αιτήσεις που έχουν τέτοιου είδους εκκρεμότητες. Αμεσα θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι αιτήσεις για εξαγορά πλασματικών ετών για να προχωρήσει και η έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Επίσης χρόνοι που μέχρι σήμερα απαιτείται αλληλογραφία μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων για τη βεβαίωσή τους, όπως οι περιπτώσεις που έχουν στον δημόσιο χρόνο ασφάλισης και έχουν και στο ΙΚΑ με σύμβαση με το Δημόσιο, θα αναγνωρίζονται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται διαδικασία αλληλογραφίας για να μην καθυστερεί η έκδοση της σύνταξης.

Οι συντάξεις εμπιστοσύνης είναι μία νέα διαδικασία απονομής που δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να λάβει τη σύνταξή του άμεσα προσκομίζοντας ο ίδιος τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και λαμβάνοντας υπόψη τον ασφαλιστικό βίο που είναι ψηφιοποιημένος στον ΕΦΚΑ. Τα έγγραφα ελέγχονται εκ των υστέρων σε διάστημα έως και 10 ετών προκειμένου να καταβληθεί άμεσα η σύνταξη και τα αναδρομικά στον ασφαλισμένο που βρίσκεται σε πολύμηνη αναμονή.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας διαδικασίας είναι τα εξής:

Δεν απαιτείται οι ασφαλισμένοι να προσκομίσουν δικαιολογητικά (φυσικά παραστατικά), τα οποία ωστόσο πρέπει να φυλάξουν έως 10 έτη προκειμένου να τα προσκομίσουν αν ζητηθούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Αν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης. Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εντός τριών μηνών πρέπει να ελέγξουν το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσουν αν δικαιούται σύνταξη και το ύψος της.
Εάν δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέσα σε τρεις μήνες, τότε η σύνταξη απονέμεται με βάση δύο μόνο δεδομένα:

Πρώτον, το ασφαλιστικό ιστορικό όπως είναι καταγεγραμμένο στο ηλεκτρονικό σύστημα ΑΤΛΑΣ του ΕΦΚΑ.
Και, δεύτερον, τις δηλώσεις και στοιχεία που έχουν υποβάλει οι ασφαλισμένοι με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο χρόνο από αυτόν που βλέπει το σύστημα του ΕΦΚΑ.

Μετά την πάροδο του τριμήνου δηλαδή τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από την πράξη απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων.

Χωρίς αναμονή

Εν τω μεταξύ όμως ο ασφαλισμένος λαμβάνει τη σύνταξή του χωρίς να περιμένει, όπως περίμενε μέχρι τώρα.

Εάν υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στη δήλωση και την πραγματική ασφάλιση μικρότερη των δύο ετών, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τη διαφορά, τις εισφορές που λείπουν δηλαδή, και να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξή του κανονικά. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, που έχει καταβληθεί μεγαλύτερη σύνταξη από όση θα έπρεπε, τα επιπλέον χρήματα θα ανακτηθούν με τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται παγίως από το Δημόσιο. Αν τα στοιχεία που προσκόμισε ο συνταξιούχος είναι πλαστά, θα επιβληθούν οι ποινές που παγίως προβλέπονται για την εξαπάτηση της Δημόσιας Διοίκησης. Αυτοματοποιημένος θα είναι ο έλεγχος και στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών του ασφαλισμένου προς τον  ΕΦΚΑ άνω του ορίου που αποκλείει τη συνταξιοδότηση. Ο οφειλέτης ενεργοποιεί και πάλι το δικαίωμά του για συνταξιοδότηση, εφόσον εξοφλήσει τις οφειλές του εντός δύο μηνών.

Τέλος, οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη μπορούν να αναγνωρίσουν περισσότερο χρόνο ασφάλισης έως και 6 μήνες προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη ασφάλισης.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «Τα Νέα» 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax