Η τουρκική οικονομία πληρώνει βαρύ τίμημα για τη συνεχιζόμενη τάση δολαριοποίησης, δήλωσε την Παρασκευή ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου, προσθέτοντας ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη στρατηγική ενίσχυσης της λίρας.

Σε ομιλία του, ο Καβτσιόγλου είπε επίσης ότι οι εταιρείες καλούνται να μετατρέψουν το ξένο νόμισμα και να μην αγοράσουν άλλα προκειμένου να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση της Eximbank με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες λήξεις.

Οι άδειες κατσαρόλες

Στον τρόπο που η οικονομία μπορεί να επηρεάσει τις τουρκικές εκλογές και να γίνει το τέλος της εποχής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται άρθρο των Financial Times με τίτλο «τα φρούτα γίνονται πολυτέλεια στην Τουρκία του Ερντογάν, καθώς ο πληθωρισμός απειλεί την επανεκλογή του».

Το δημοσίευμα ξεκινάει με ένα παλιό ρητό, που αποδίδεται σε κάποιον πρώην πρόεδρο και έχει γίνει δημοφιλές στην Τουρκία, καθώς ο τουρκικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με τις αστρονομικές αυξήσεις τιμών τους τελευταίους μήνες: «δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην μπορεί να πέσει από μια άδεια κατσαρόλα».

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Στο 78,6% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Νέο ρεκόρ 24 ετών

Ο Ερντογάν και ο πληθωρισμός

Για να συνεχίσει σημειώνοντας ότι θα περίμενε κανείς πως ο Ταγίπ Ερντογάν, ως διορατικός πολιτικός που προετοιμάζεται για διεκδικήσει την επανεκλογή του μέσα σε έναν χρόνο, θα άκουγε την προειδοποίηση ενός προκατόχου και θα αντιμετώπιζε τον πληθωρισμό που έχει αγγίξει επισήμως σχεδόν το 80%. Αντιθέτως, ο πρόεδρος συνεχίζει να επιδιώκει πολιτικές που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως ένα γιγαντιαίο οικονομικό πείραμα.

Όπως αναφέρει η αρθρογράφος Λόρα Πιτέλ ο Ερντογάν, που απορρίπτει την ευρύτερα αποδεκτή οικονομική σοφία πως τα υψηλότερα κόστη δανεισμού βοηθούν για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, έχει καρατομήσει τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια και έχει διατάξει διαδοχικές επιθετικές μειώσεις επιτοκίων. Η προσέγγισή του έχει προκαλέσει έναν τόσο ισχυρό πληθωρισμό, που το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών φέτος στη χώρα που ανήκει στους G20 θα είναι χαμηλότερος μόνον από αυτούς της Βενεζουέλας, του Σουδάν και της Ζιμπάμπουε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή