Η γρήγορη ανάκαμψη του τουρισμού αυξάνει τα έσοδα από roaming για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με τη χώρα μας να έχει μπει σε τροχιά ψηφιακής ωριμότητας, όπως δείχνει η αυξανόμενη χρήση δεδομένων. Σχεδόν διπλάσια είναι τα έσοδα από τις υπηρεσίες περιαγωγής για το πρώτο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση 89,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, οπότε όμως οι αυξημένοι περιορισμοί λόγω Covid-19 «προσγείωσαν» τα ταξίδια.

Δεδομένου ότι οι υπηρεσίες περιαγωγής αφορούν πια επισκέπτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός της οποίας το roamingέχει καταργηθεί, η μεγάλη επιστροφή των Αμερικανών τουριστών, αλλά και οι αφίξεις από τρίτες χώρες, αναμένεται να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο ρυθμούς. Ήδη, τον Ιούνιο οι αφίξεις από τις ΗΠΑ ήταν μεταξύ των κορυφαίων στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Διαβάστε επίσης – ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κόστους στις τηλεπικοινωνίες

Η συνολική εικόνα

Στη συνολική εικόνα, τα έσοδα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς από υπηρεσίες το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 458 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 3,5%, συνεχίζοντας τη θετική πορεία το τελευταίο έτος. Οι πρώτοι μήνες της πανδημίας επέφεραν μείωση στα έσοδα του κλάδου από υπηρεσίες. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,3%, φτάνοντας στα 520 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από δεδομένα αυξήθηκαν με γρήγορο ρυθμό 16,7%.

Διαβάστε επίσης – Ποιες είναι οι 10 κορυφαίες προκλήσεις για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Επιβεβαιώνοντας την τροχιά ωρίμανσης στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική αγορά, τα έσοδα από δεδομένα αποτέλεσαν το 34,8% των εσόδων από υπηρεσίες κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 30,9 το ίδιο τρίμηνο του 2021. Ο όγκος δεδομένων κατέγραψε επίσης αξιοσημείωτη αύξηση στα δεδομένα, ύψους 39,3%. Ο βαθμός χρήσης δεδομένων αυξήθηκε, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, στα 4,53 GB ανά ενεργό συνδρομητή ανά μήνα, έναντι 3,16 το 2021. Αύξηση 6,3% σημειώθηκε και στη χρήση χρόνου ομιλίας, που έκλεισε στα 123 εκατ. λεπτά ομιλίας για το πρώτο τρίμηνο. Αντίστοιχα, οι συνδρομητές έστειλαν 85,2 εκατ. μηνύματα (SMS/MMS), μία αύξηση της τάξεως του 4,6%.

Οι συνδρομητές

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας μέτρησαν το πρώτο τρίμηνο 14,5 εκατ. συνδρομητές, με τους ενεργούς να κυμαίνονται στα 11,5 εκατ.

Συνολικά, οι εταιρείες του κλάδου επένδυσαν το πρώτο τρίμηνο του έτους 95 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 26% από το προηγούμενο έτος. Ως ποσοστό των εσόδων από υπηρεσίες οι επενδύσεις ανήλθαν σε 20,7%. Ο κλάδος επένδυσε επίσης 25 εκατ. ή το 5,5% των εσόδων από υπηρεσίες σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D).

Όσον αφορά δε στις τιμές προ φόρων, όπως καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΕΚΤ, για τη φωνή μειώθηκαν κατά 11,1%, ενώ για τα δεδομένα μειώθηκαν κατά 16,2% έναντι του ίδιου τριμήνου του 2021. Από το 2010 ως το πρώτο τρίμηνο του 2022, η τιμή προ φόρων ανά λεπτό ομιλίας έχει μειωθεί κατά 65,4% και ανά gigabyte κατά 94,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις