Στην εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 500 εκατ. ευρώ από την συνολική οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να στείλει η Ε.Ε. στην Ουκρανία προχώρησαν σήμερα οι Βρυξέλλες. Άλλα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν προς το Κίεβο την Τρίτη.

βοήθεια προέρχεται από μακροπρόθεσμα δάνεια που δανείστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ευνοϊκούς όρους από τις διεθνείς αγορές, τα οποία κατόπιν μεταφέρει στην Ουκρανία με τους ίδιους όρους. Ωστόσο οι πληρωμές των επιτοκίων θα καλύπτονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης: Aσφάλιση Lloyd’s για τα ουκρανικά σιτηρά

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και υπεύθυνο για ζητήματα εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τα κονδύλια αυτά θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη έκτακτων χρηματοοικονομικών αναγκών που αντιμετωπίζει η Ουκρανία λόγω του πολέμου. Επεσήμανε δε, πως η Ε.Ε. θα συνεχίσει να υποστηρίζει έμπρακτα το Κίεβο «για όσο καιρό ακόμη θα χρειαστεί».

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου εκφράζεται ανησυχία για την δρομολόγηση της υπόλοιπης βοήθειας των 8 δισ. ευρώ, που η Ε.Ε. ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο. Η Κομισιόν έχει δηλώσει πως χρειάζεται εγγυήσεις πως το 70% των πιθανών απωλειών που συνδέονται με τα δάνεια αυτά μπορεί να απορροφηθεί, όμως το πρόβλημα είναι πως δεν έχει το περιθώριο για ένα τόσο υψηλό ρίσκο στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ουσιαστικά οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονται τα κράτη μέλη, ώστε να είναι αυτά που θα προσφέρουν τις εγγυήσεις για τα νέα δάνεια,, τα οποία θα πληρωθούν από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. εφόσον προκύψουν ζημιές.

Η ανακοίνωση από την Κομισιόν ήρθε λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά προς την Δύση απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πρόσφατα με την Ρωσία. Πρόκειται για το πρώτο πλοίο που φεύγει από το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας από τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγω του μπλόκου των ρωσικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]