Κυρώσεις σε κινεζικές και άλλες εταιρείες επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις οποίες κατηγόρησαν ότι βοήθησαν στην πώληση πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων του Ιράν στην Ανατολική Ασία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η κίνηση αυτή έγινε σε μια ακόμα προσπάθεια των ΗΠΑ να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην Τεχεράνη προκειμένου αυτή να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τα Υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε συνολικά έξι εταιρείες, τέσσερις με έδρα το Χονγκ Κονγκ, μία στη Σιγκαπούρη και μία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Οι εταιρείες
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε την Persian Gulf Petrochemical Industry Commercial, έναν από τους μεγαλύτερους μεσίτες πετροχημικών του Ιράν, ότι χρησιμοποίησε τις εταιρείες αυτές για να διευκολύνει την πώληση ιρανικών προϊόντων πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων στην Ανατολική Ασία.
Το υπουργείο Οικονομικών στόχευσε επίσης την Blue Cactus Heavy Equipment and Machinery Spare Parts Trading L.L.C. με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το οποίο, βοήθησε στην πώληση πετρελαϊκών προϊόντων ιρανικής προέλευσης αξάις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην Triliance Petrochemical Co. Ltd. με έδρα το Χονγκ Κονγκ, στην οποία είχαν προηγουμένως επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ βρέθηκαν επίσης οι Farwell Canyon HK Limited με έδρα το Χονγκ Κονγκ και Shekufei International Trading Co., Limited για τη διευκόλυνση τέτοιων πωλήσεων στην Ανατολική Ασία.
Ξεχωριστά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις στην Pioneer Ship Management με έδρα τη Σιγκαπούρη για φερόμενη διαχείριση πλοίου που μετέφερε ιρανικά προϊόντα πετρελαίου και στην Golden Warrior Shipping, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, για εικαζόμενες συναλλαγές που σχετίζονται με ιρανικό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου.
Οι κυρώσεις
Οι κυρώσεις αφορούν στο «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών τα οποία διαθέτουν στις ΗΠΑ και γενικά στην απαγόρευση σε Αμερικανούς πολίτες οποιασδήποτε συνεργασίας με τις εν λόγω εταιρείες.
Τα βήματα αυτά αντιπροσωπεύουν τον τρίτο γύρο κυρώσεων που σχετίζονται με το Ιράν των ΗΠΑ εναντίον κινεζικών εταιρειών τους τελευταίους δύο μήνες.
Αντιδρώντας στις νέες κυρώσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε ότι το Ιράν θα απαντήσει «αποφασιστικά» στη συνέχιση των κυρώσεων από τον Λευκό Οίκο.
Latest News
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων