Κυρώσεις σε κινεζικές και άλλες εταιρείες επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις οποίες κατηγόρησαν ότι βοήθησαν στην πώληση πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων του Ιράν στην Ανατολική Ασία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η κίνηση αυτή έγινε σε μια ακόμα προσπάθεια των ΗΠΑ να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην Τεχεράνη προκειμένου αυτή να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τα Υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε συνολικά έξι εταιρείες, τέσσερις με έδρα το Χονγκ Κονγκ, μία στη Σιγκαπούρη και μία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Διαβάστε επίσης: WSJ: Κυρώσεις σε παγκόσμιο δίκτυο, που πιστεύουν ότι μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο μελετούν οι ΗΠΑ

Οι εταιρείες

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε την Persian Gulf Petrochemical Industry Commercial, έναν από τους μεγαλύτερους μεσίτες πετροχημικών του Ιράν, ότι χρησιμοποίησε τις εταιρείες αυτές για να διευκολύνει την πώληση ιρανικών προϊόντων πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων στην Ανατολική Ασία.

Το υπουργείο Οικονομικών στόχευσε επίσης την Blue Cactus Heavy Equipment and Machinery Spare Parts Trading L.L.C. με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το οποίο, βοήθησε στην πώληση πετρελαϊκών προϊόντων ιρανικής προέλευσης αξάις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην Triliance Petrochemical Co. Ltd. με έδρα το Χονγκ Κονγκ, στην οποία είχαν προηγουμένως επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης – Γαλλία: Άνοιγμα σε Ιράν και Βενεζουέλα, ζητά περισσότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ βρέθηκαν επίσης οι Farwell Canyon HK Limited με έδρα το Χονγκ Κονγκ και Shekufei International Trading Co., Limited για τη διευκόλυνση τέτοιων πωλήσεων στην Ανατολική Ασία.

Ξεχωριστά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις στην Pioneer Ship Management με έδρα τη Σιγκαπούρη για φερόμενη διαχείριση πλοίου που μετέφερε ιρανικά προϊόντα πετρελαίου και στην Golden Warrior Shipping, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, για εικαζόμενες συναλλαγές που σχετίζονται με ιρανικό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου.

Οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις αφορούν στο «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών τα οποία διαθέτουν στις ΗΠΑ και γενικά στην απαγόρευση σε Αμερικανούς πολίτες οποιασδήποτε συνεργασίας με τις εν λόγω εταιρείες.

Τα βήματα αυτά αντιπροσωπεύουν τον τρίτο γύρο κυρώσεων που σχετίζονται με το Ιράν των ΗΠΑ εναντίον κινεζικών εταιρειών τους τελευταίους δύο μήνες.

Αντιδρώντας στις νέες κυρώσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε ότι το Ιράν θα απαντήσει «αποφασιστικά» στη συνέχιση των κυρώσεων από τον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή