Η αγορά των crypto υποχωρεί σήμερα, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις μείωσαν την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο και ο ενθουσιασμός γύρω από τη συγχώνευση του Ethereum άρχισε να ξεφουσκώνει, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 3% στα 1,09 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η πηγή της ανησυχίας της αγοράς ήταν η προειδοποίηση του Πεκίνου προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, να μην επισκεφθεί την Ταϊβάν -ένα νησί που διεκδικεί την ανεξαρτησία του από την Κίνα- κατά τη διάρκεια της περιοδείας της σε τέσσερις ασιατικές χώρες που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Zhao Lijian, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν επιμείνει να πραγματοποιήσει την επίσκεψη. Συμπλήρωσε, επίσης, πως ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα καθίσει ποτέ άπραγος και η Κίνα θα λάβει ισχυρά και αποφασιστικά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν και συχνά προκαλούν σπασμωδικές αντιδράσεις στα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Παρότι οι αγορές σημείωσαν πτώση, οι απώλειες ήταν μέτριες, ίσως λόγω της πεποίθησης ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιβραδύνουν ή θα εγκαταλείψουν τη σύσφιξη, εάν κλιμακωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Επιπλέον, φαίνεται πως ο ενθουσιασμός σχετικά με τη συγχώνευση του Ethereum έχει εξασθενήσει, δημιουργώντας έναν ακόμη καταλύτη για την αναμενόμενη πτώση των τιμών του ether και της ευρύτερης αγοράς. Η πολυδιαφημισμένη συγχώνευση, η οποία θα ενώσει το τρέχον proof-of-work blockchain του Ethereum με ένα proof-of-stake blockchain που ονομάζεται Beacon Chain, προβλέπεται να συμβεί τον Σεπτέμβριο. Αυτό έδωσε στο ether μια ισχυρή ώθηση, ανεβάζοντας την ταλαιπωρημένη αγορά κρυπτογράφησης υψηλότερα αφού ο προγραμματιστής του Ethereum, Tim Beiko ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ως πιθανή ημερομηνία της συγχώνευσης.

Ενώ το συγκεκριμένο γεγονός οδήγησε σε διψήφια ανάκαμψη τόσο του ether όσο και της ευρύτερης κεφαλαιοποίησης της αγοράς τον περασμένο μήνα, η κίνηση αυτή υποτίθεται ότι δεν είχε θεμελιώδη στήριξη, καθώς κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, η τιμή του ETH ανέβηκε 68% ενώ τα συνολικά έσοδά του έπεσαν  κατά 47%. Η υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, λοιπόν, δεν δικαιολογεί την αρνητική αύξηση των εσόδων.

Από την άποψη της τεχνικής ανάλυσης, τόσο το ΕΤΗ όσο και το bitcoin έχαναν έδαφος λόγω υπεραγορασμένων συνθηκών και αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο μιας πιο βαθιάς πτώσης, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι δείκτες δυναμικής εξακολουθούν να δείχνουν χαμηλότερα επίπεδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας νέας σημαντικής πτώσης τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News