Καμία αιτιολογία δεν έχει η Ρωσία να καθυστερεί την επιστροφή της τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream 1, ώστε να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, κατήγγειλε ο Γερμανός Καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σε εγκαταστάσεις του αγωγού στο Μύλχαϊμ. Η επίμαχη τουρμπίνα έφτασε κανονικά από τον Καναδά και το εργοστάσιο της Siemens Energy, όμως έκτοτε παραμένει στη Γερμανία.

Σε δηλώσεις του μπροστά από την μήκους 12 μέτρων τουρμπίνα, ο κ. Σολτς υποστήριξε πως η τουρμπίνα είναι πλήρως λειτουργική και μπορεί να αποσταλεί στη Ρωσία ανά πάσα στιγμή, εφόσον βέβαια η Μόσχα είναι έτοιμη να την δεχτεί, υπονοώντας πως η ρωσική πλευρά κωλυσιεργεί εσκεμμένα.

Διαβάστε επίσης- Φυσικό αέριο: Ο ρωσικός εκβιασμός… πιάνει τόπο στη Γερμανία φέρνοντας σε αντιπαράθεση βιομηχανία και νοικοκυριά

«Η τουρμπίνα λειτουργεί» τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, εξηγώντας πως «δεν υπάρχει τίποτε μυστικό να παρατηρήσει κανείς εδώ». «Είναι πολύ καθαρό και απλό: η τουρμπίνα είναι εδώ και μπορεί να παραδοθεί, αρκεί κάποιος να πει “θέλω να την έχω”».

Αλληλοκατηγορίες 

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες αυτές και επιμένει πως η τουρμπίνα συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα, οπότε με την αιτιολογία αυτή συνεχίζει να διατηρεί τη ροή του φυσικού αερίου μέσω Nord Stream 1 σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 20% της χωρητικότητας.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε άμεσα στις δηλώσεις Σολτς, αυτή τη φορά δίδοντας ως δικαιολογία την έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων που θα επέτρεπαν την αποστολή της τουρμπίνας στην Ρωσία.

Έτερος Ρώσος αξιωματούχος της διοίκησης της Gazprom υποστήριξε, σύμφωνα με το Reuters, πως η παράδοση της τουρμπίνας στη Γερμανία, μετά την συντήρηση της στον Καναδά, ήταν εκτός συμβολαίου και εστάλη στην Γερμανία χωρίς την συναίνεση της ρωσικής εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις εγκαταστάσεις στο Μύλχαϊμ, ο κ. Σολτς συνοδευόταν και από τον CEO της Siemens Energy, Κρίστιαν Μπρουχ, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στη διαμάχη. Ο επικεφαλής της Siemens Energy επιβεβαίωσε πως υπάρχουν εντατικές συνομιλίες με την Gazprom, αλλά όχι συμφωνία ακόμη.

Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Πάντως, ακόμη και αν η επίμαχη τουρμπίνα φτάσει στη Ρωσία, ο Όλαφ Σολτς προειδοποίησε το γερμανικό κοινό πως η χώρα είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει και άλλες διαταραχές στη ροή του φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες. Για το λόγο αυτό επανέλαβε την ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα εξοικονόμησης που έχουν αποφασιστεί, ενώ κάλεσε την κοινή γνώμη να διατηρήσει την ψυχραιμία της απέναντι στις αναπόφευκτες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης υπεραμύνθηκε της απόφασης του Βερολίνου να διατηρήσει τη λειτουργία των τριών τελευταίων πυρηνικών εργοστασίων της χώρας, πέρα από την προγραμματισμένη διακοπή της λειτουργίας τους που είχε οριστεί για τα τέλη της χρονιάς. Μια απόφαση που δεν έχει συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη που φαίνεται πως αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με κάθε τρόπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια