Σταθεροποιητικές κινήσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, με τους traders να αναμένουν πώς θα αντιδράσει ο όμιλος στις εκκλήσεις των ΗΠΑ -και τις προσδοκίες της Ευρώπης- για αύξηση των προμηθειών αργού.

Το West Texas Intermediate άλλαξε ελάχιστα κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι αφού διέγραψε μια αρχική πτώση 1%. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του συνεδριάζουν αργότερα την Τετάρτη και μια έρευνα του Bloomberg σε επενδυτές και αναλυτές έδειξε ότι η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας είναι πιο πιθανό να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή τον Σεπτέμβριο παρά να συμφωνήσει σε αύξηση.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Οι ανησυχίες για τη στάση του ΟΠΕΚ ανεβάζουν τις τιμές

Το ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να ενισχύει τις πιέσεις στις τιμές, με τον πληθωρισμό να αναδεικνύεται πλέον σε μείζονα απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις επιπτώσεις από την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, η οποία ενέτεινε την ένταση μεταξύ ΗΠΑ καιΚίνας και μείωσε την όρεξη για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου. Ο Πελόζι, ο πρώτος υψηλόβαθμος Αμερικανός πολιτικός που επισκέπτεται το νησί εδώ και 25 χρόνια, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ+: Τα τρία σενάρια στην πετρελαϊκή αγορά και οι επιπτώσεις στις τιμές

Πτωτική πορεία

Το πετρέλαιο βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερους από πέντε μήνες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, «σβήνοντας» το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που σημειώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αν και θα μπορούσε να υπάρξει μια μικρή αύξηση, ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να ανακοινώσει σημαντική αύξηση της παραγωγής, δεδομένων των αυξανόμενων φόβων για ύφεση και της πτώσης περίπου 25 δολαρίων στις τιμές του πετρελαίου από τις αρχές Ιουνίου», δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα σε μια προσπάθεια να πείσει τον ΟΠΕΚ+ να παράγει περισσότερο αργό, καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Πριν από τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας, ένας αξιωματούχος της διοίκησης μίλησε για την προοπτική για μια θετική ανακοίνωση, αν και ορισμένα μέλη δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής.

Η Goldman Sachs Group Inc. δήλωσε ότι αναμένει πως ο ΟΠΕΚ+ θα συμφωνήσει σε μια «μέτρια» αύξηση της παραγωγής. Επί του παρόντος, η παγκόσμια αγορά αργού αντιμετωπίζει έλλειμμα 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και τα αποθέματα βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, ανέφερε η τράπεζα.

Τα τρία σενάρια

1. Διατήρηση του status quo

Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αποφασίσει να διατηρήσει τις τρέχουσες ποσοστώσεις παραγωγής του για έναν ακόμη μήνα (Σεπτέμβριο) και ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό το σενάριο φαντάζει ως το πιο πιθανό με τον μικρότερο αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ίδιο θέμα τον Σεπτέμβριο.

2. Αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αποφασίσει να προωθήσει μια ακόμη μικρή αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής για τον Σεπτέμβριο, αλλά οι αγορές ενδέχεται να μην το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί παραγωγοί δεν παράγουν καν στο επίπεδο της ποσόστωσής τους τώρα, είναι πιθανό αυτή η κίνηση να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο.

3. Περικοπή ποσοστώσεων παραγωγής

Στη συνεδρίασή του, ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να δώσει μεγάλη προσοχή σε διάφορους παγκόσμιους οικονομικούς δείκτες για να αξιολογήσει εάν πιστεύει ότι οδεύουμε σε ύφεση. Εάν ο όμιλος πιστεύει ότι μια ύφεση είναι πιθανή, θα μπορούσε να αποφασίσει να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής καθώς η κατανάλωση πετρελαίου μπορεί να μειωθεί απότομα κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Αυτή η κίνηση πιθανότατα θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, καθώς οι αγορές θα επικεντρωθούν στο γεγονός ότι σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης και υψηλών τιμών, ο ΟΠΕΚ+ επιλέγει να μειώσει την παραγωγή.

To «χαρτί» του Πούτιν

Σημειώνεται ότι παρά τις αποφάσεις οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν τις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις.

Σχεδόν το ήμισυ του ελλείμματος αποδίδεται στη Ρωσία, της οποίας τα εμπορεύματα αποφεύγουν ορισμένοι Ευρωπαίοι καταναλωτές μετά την εισβολή των στρατευμάτων της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η εκτροπή των εξαγωγών προς την Ινδία βοήθησε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει μέρος του προβλήματος, αλλά σίγουρα δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει πλήρως την έλλειψη μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής της αγοράς.

Ωστόσο, το διευρυνόμενο κενό μεταξύ στόχου και ακριβούς παραγωγής υπονομεύει την αξιοπιστία του ΟΠΕΚ+. Μετατρέπει σε αβάσιμο τον ισχυρισμό του καρτέλ ότι σταθεροποιεί την αγορά πετρελαίου όταν το κόστος κυμαίνεται και τα σχέδια παραγωγής του μοιάζουν ελάχιστα με την πραγματικότητα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια