
Έγκριση υπό προϋποθέσεις αναμένεται να πάρει από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) το αναθεωρημένο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για την περίοδο 2022-2031. Σημείο …τριβής, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί η μετάθεση από τον Διαχειριστή του χρονοδιαγράμματος αναβάθμισης του Σταθμού Συμπίεσης στην Κομοτηνή, η ολοκλήρωση της οποίας αντί για το 2023 προσδιορίζεται πλέον για τον Οκτώβριου του 2024.
Ο ΔΕΣΦΑ λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τόσο της ελληνικής αγοράς όσο και της ενίσχυσης των διακινούμενων ροών προς τις γειτονικές χώρες _ όπως προς τη Βουλγαρία, μέσω του αγωγού IGB _ προχώρησε στην αναθεώρηση του σχεδιασμού του συγκεκριμένου συμπιεστή αυξάνοντας την ισχύ του στα 12,5 MW, σε τρεις μονάδες, συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης σχετικής λειτουργικής εφεδρείας. Μάλιστα, προβλέπει δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισής του ώστε να καλυφθούν τυχόν μελλοντικές ανάγκες της αγοράς για επαύξηση της διακινούμενης ποσότητας φυσικού αερίου στα 17,5 MW.
Διαβάστε επίσης: ΔΕΣΦΑ: Ενεργειακή ανεξαρτησία και ελληνική πραγματικότητα
Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του ΔΕΣΦΑ χαρακτηρίζουν επείγουσα την έγκριση του αναθεωρημένου Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) της περιόδου 2022-2031 (είχε τεθεί σε σύντομη δεκαήμερη διαβούλευση τον περασμένο μήνα), δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και των προσπαθειών για την εξασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού. Ωστόσο, στο νέο ΔΠΑ μετατίθεται κατά ένα έτος ο χρόνος ολοκλήρωσής του έργου αναβάθμισης του συμπιεστή της Κομοτηνής. Όπως τονίζουν κύκλοι του Διαχειριστή, η αναθεώρηση αφορά στο Δεκαετές Πρόγραμμα που είχε υποβάλει ο ΔΕΣΦΑ στη ΡΑΕ τον Ιούνιο του 2021 και η έγκρισή του εκκρεμούσε. Και προσθέτουν: «Όσο εκκρεμούσε δεν μπορούσε να ξεκινήσει το επενδυτικό πρόγραμμα. Γι΄ αυτό το χρονοδιάγραμμα άλλαξε».
Η συνάντηση
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή (στο περιθώριο της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ) μεταξύ των επικεφαλής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, της ΡΑΕ κ. Αθανάσιου Δαγούμα και του ΔΕΣΦΑ κυρίας Ρίτα Γκάλι, ασκήθηκαν πιέσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και από τον Ρυθμιστή της αγοράς προς τη διευθύνουσα σύμβουλο του Διαχειριστή ώστε η αναβάθμιση του σταθμού συμπίεσης να «τρέξει» γρήγορα, καθώς θεωρείται κρίσιμη υποδομή, εν όψει και της έναρξης λειτουργίας το 2023 της πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, υπάρχουν κωλύματα με την προμήθεια του τεχνικού εξοπλισμού.
Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη υποβάλει αίτημα για την υπαγωγή της μελλοντικής επαύξησης της δυναμικότητας του συγκεκριμένου συμπιεστή στο Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύων του 2022 (Ten-Year Network Development Plan /TYNDP), ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (European Network of Transmission System Operators for Gas / ENTSO-G).
Μάλιστα, σύμφωνα με το νέο ΔΠΑ, η περαιτέρω αναβάθμιση του Συμπιεστή Κομοτηνής σχεδιάζεται να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του REPowerEU _ καθώς πρόκειται για ένα έργο με κατεξοχήν περιφερειακό ενδιαφέρον αφού θα αυξήσει την εξαγωγική δυνατότητα προς τις βαλκανικές χώρες όπου έχουν διακοπεί οι ροές ρωσικού αερίου _ ώστε να λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι επενδύσεις του νέου ΔΠΑ ανέρχονται συνολικά σε 855,7 εκατ. ευρώ από 830 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο του Ιουνίου 2021.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ