Ένα νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

«Τα έσοδα του τουρισμού δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος να στηρίξει περισσότερο την κοινωνία που δοκιμάζεται από την ενεργειακή κρίση και να έχουμε τις πολύτιμες εφεδρείες που χρειαζόμαστε ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Παράλληλα τα έσοδα από τον τουρισμό περνούν άμεσα στην καθημερινή οικονομία και ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών» είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, με το νέο τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειες οι πολίτες θα δουν μειωμένες αυξήσεις κατά 90% έως 100%, ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το 3ο μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη, ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι καταβολές για το fuel pass 2 και πως οτιδήποτε πετυχαίνουμε στην Aνάπτυξη αξιοποιείται για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια και για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Διαβάστε επίσης: Οι φορολογούμενοι κλείνουν «λογαριασμούς» με την εφορία

Αφού μετρήσουμε σωστά

«Στη ΔΕΘ αφού μετρήσουμε σωστά, ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, καταλήξουμε στις δυνατότητες, ο πρωθυπουργός πολύ συγκεκριμένα και με μεγάλη σαφήνεια θα ανακοινώσει ποια είναι εκείνα τα μέτρα στήριξης που μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία. Έχουμε αποδείξει ότι πολύ στοχευμένα, πολύ ουσιαστικά, με σώφρονες κινήσεις, κρατώντας πάντα εφεδρείες και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες κρίσεις που έχουν πολύ δυσάρεστες συνέπειες στον οικονομικό τους βίο με τις οποίες είναι αντιμέτωπη και η ελληνική αλλά και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες», πρόσθεσε.

Τι θα γίνει με fuel pass 3

Σε ερώτηση αν ισχύει πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο και ενός fuel pass 3 το φθινόπωρο απάντησε πως «ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, όπως κάνει πάντοτε, με υπεύθυνο τρόπο θα μιλήσει για το τι μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και για το ποια θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας συνολικά αυτόν τον τελευταίο χρόνο της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας».

Όπως είχε γράψει νωρίτερα ο OT, η εικόνα που εμφανίζουν οι φορολογικές εισπράξεις φέρνει χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο το οποίο βλέπει να χτίζεται δημοσιονομικός χώρος για το νέο πακέτο μέτρων που σχεδιάζεται για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Οι τελικές αποφάσεις για τις νέες παρεμβάσεις αναμένεται να έχουν «κλειδώσει» μέχρι τα τέλη Αυγούστου και πιθανότατα θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείς εάν θα υπάρξει Fuel Pass 3, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη. Το Fuel Pass-2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο και τότε θα το δούμε, ανάλογα και με την πορεία στις τιμές των καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία».

Ο υπουργός άφησε, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης, λέγοντας ότι «προφανώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο». Πρόσθεσε δε, ότι «στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα δούμε πώς κινείται η οικονομία, πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και τις ανάγκες του δ’ τριμήνου. Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τυχαίνει να είναι τότε χρονικά και η ΔΕΘ».

Το πακέτο

Το πλέγμα του «χειμερινού» πακέτου θα οριστικοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου και θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για το ύψος και το εύρος της επιταγής ακρίβειας.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται:

1. Νέα επιταγή ακρίβειας: Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων προκειμένου να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και κοινωνικές ομάδες. Το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 200 ευρώ.

2. Fuel Pass 3: Εξετάζεται επέκταση του επιδόματος καυσίμων έως το τέλος του έτους.

3. Επίδομα θέρμανσης: Το επίδομα θέρμανσης θα ενισχυθεί και εξετάζεται αύξηση των κονδυλίων, και αναλόγως των περιθωρίων, η αύξηση των δικαιούχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».